• Thea Peters heeft al heel wat quilts gemaakt.
• Thea Peters heeft al heel wat quilts gemaakt. Foto: Janneke Boogaard

Quiltcursus voor beginners in Vianen

vianen • Een patroon kiezen, kleuren bij elkaar zoeken, lapjes aan elkaar naaien en ze tot slot doorpitten: wie wil beginnen met quilten kan in september op les bij Thea Peters-Quax.

Zelf kwam Peters een jaar of twintig geleden op het idee om te gaan quilten. "Ik zocht iets echt voor mezelf, wat ik gewoon thuis kon doen. Voor quilten heb je alleen een beetje ruimte nodig, een grote tafel is fijn."

Ze ervoer aan den lijve waarvoor anderen haar waarschuwden: wie eenmaal begint, wordt gegrepen door het quiltvirus. "Ik ben dus nooit meer gestopt", lacht ze. In het huis waar ze met haar man Wim woont, hangen verschillende exemplaren. Sommige zijn heel kleurrijk, maar vaak voeren blauwtinten de boventoon.

De Viaanse - we kennen haar van de Zonnebloem en de open atelierroute - volgde lessen bij plaatsgenote Lieneke Speksnijder. Later gaf ze zelf een paar keer les aan huis. "Ook een keer aan een man, het was leuk om te zien dat hij het onder de knie kreeg, hoewel hij vrij grote handen had en quilten een gedetailleerd werk is." Ze laat het scherpe, fijne naaldje zien. Een vingerhoed is daarbij onontbeerlijk. "Maar dat vertel ik de cursisten allemaal gaandeweg. Ik bouw het langzaam op, anders schrikt het ze misschien af. We gaan wel gelijk met zo'n echt quiltnaaldje werken, dan wennen ze eraan. Want ik doe alles met de hand, zoals het hoort."

Was een patchwork deken vroeger letterlijk een manier om de eindjes aan elkaar te knopen, het tegenwoordige quilten is geen goedkope hobby. "Met restjes stof kom je vaak niet zover. Je kunt niet verschillende materialen door elkaar gebruiken, het moet allemaal katoen zijn. En de kleuren moeten een mooie combinatie vormen." Peters heeft met dat laatste ervaring omdat ze ook schildert. "Maar mensen die er niet zoveel gevoel voor hebben, kunnen dat ook leren", belooft ze.

De lessen worden gegeven onder de hoede van de VBK in De Prenter. Deelname kost 187 euro voor vijftien keer, vanaf 12 september om de week op maandag van 14.00-16.00 uur. Er hebben zich al enkele enthousiastelingen gemeld; Peters hoopt te gaan starten met zes tot acht deelnemers.

"We beginnen met vier blokken met verschillende patronen. Rond de kerstvakantie kunnen de deelnemers dan aan het echte quilten beginnen." Patchwork wordt een quilt als onder de lapjes een tussenlaag is aangebracht, met daar weer onder een grote lap. De drie lagen worden aan elkaar gezet met minieme steekjes (het doorpitten) die weer een eigen patroon vormen.

Inschrijven voor de cursus en vragen stellen kan via quax-quilt@planet.nl. Meer informatie over het werk van Thea (en Wim) Peters staat op:


q www.wptq.nl

Janneke Boogaard