CDA en ChristenUnie Lingewaal kunnen proces blokkeren

Herindeling GNL nog geen gelopen race

lingewaal • Vooral het CDA heeft grote twijfels, terwijl Van de ChristenUnie is al bekend dat ze tegenstander zijn van een gemeentelijke fusie.

De beide christelijke partijen vertegenwoordigen in de gemeenteraad acht van de vijftien zetels.

Door de onlangs gehouden burgeravonden zijn de twijfels bij de christen-democraten alleen nog maar toegenomen. De inwoners van Lingewaal zien een herindeling niet zitten. "Ondanks dat de avonden maar door een heel klein deel van de bevolking is bezocht, nemen we als CDA de uitkomst serieus", zegt raadslid Jos Vink.

"Je kan zeggen: moet je je laten leiden door de mening van een handjevol inwoners? Wij zetten daartegenover: iedereen heeft de kans gekregen mee te praten; laat je die voorbijgaan, dan moet je niet zeuren dat we ons baseren op de mening van degenen die wel de moeite genomen hebben aanwezig te zijn." Bij de uiteindelijke keuze legt de mening van de burgers voor het CDA een belangrijk gewicht in de weegschaal, maar niet het enige. "De gemeenteraad heeft begin dit jaar gevraagd om nadere informatie over een eventuele fusie. De uitkomsten op die vragen verwachten we eind augustus. Hier kijken we ook naar. Het zou onzinnig zijn om deze nadere informatie te vragen, en voordat je die ontvangt je definitieve keuze al te maken."

Werkbezoeken

Het CDA Lingewaal heeft als voorbereiding op het raadsdebat ook twee werkbezoeken gepland. "Op 3 juni zijn we in de gemeente Renswoude op werkbezoek bij het CDA geweest. Renswoude heeft iets meer dan 5.000 inwoners – en is in dat opzicht ruim twee keer zo klein als Lingewaal – maar kan toch geloofwaardig zelfstandig blijven. We hebben daar waardevolle inzichten opgedaan."

Op 2 september brengt het CDA een werkbezoek aan het CDA in Súdwest-Fryslân. "Deze plattelandsgemeente heeft ruim 82.000 inwoners verdeeld over 74 dorpen. Voorstanders van opschaling verwijzen vaak naar deze gemeente als voorbeeld hoe een grote gemeente toch contact met de inwoners kan houden."

De ChristenUnie is altijd heel kritisch geweest over een herindeling en de partij zal in oktober dan ook vrijwel zeker tegenstemmen. "Wij hebben altijd gezegd dat Lingewaal de komende tien tot vijftien jaar probleemloos zelfstandig kan blijven, vooral gezien onze goede financiële situatie", zegt fractievoorzitter Fred Temminck. "Met een herindeling gaan we er zeker op achteruit en zullen de lasten voor de burgers toenemen."

Er moet volgens Temminck heel wat gebeuren om zijn partij nog op andere gedachten te brengen. "Wij willen keiharde cijfers over de gevolgen. Zo zullen de gemeenten Geldermalsen en Neerijnen meer duidelijkheid moeten verschaffen over hun financiële positie, over hun grondposities en over allerlei beheerplannen." Temminck merkt ondertussen dat de druk vanuit de provincie behoorlijk toeneemt. "Zelfs in de vakantie worden allerlei vergaderingen gepland. Het is gebeurd dat we pas twee dagen vantevoren te stukken krijgen opgestuurd. Ik vind het niet verantwoord om op deze manier over zulke belangrijke dingen te besluiten."

Volgens de VVD zal Lingewaal op termijn niet ontkomen aan herindeling, vooral gezien de lastige bestuurlijke opgaven. "Maar dat wil niet zeggen dat de herindeling al per 1 januari 2019 een feit hoeft te zijn", zegt fractievoorzitter Gert Jan van Ochten. "Dat mag nog wel een paar jaar langer duren. Voor ons is heel belangrijk dat Lingewaal dat we eerst de onderwerpen van het Manifest goed op de rails hebben. Pas daarna kunnen we de gemeente dat we kunnen herindelen."


PvdA

PvdA-fractievoorzitter Fred Koppenborg wil nog geen definitief oordeel uitspreken, voordat er meer duidelijk is over de financiële positie van Geldermalsen en Neerijnen. "In de huidige situatie gaat het goed met de gemeente Lingewaal. Maar ik vraag me wel af of gemeenten met tien- tot vijftienduizend inwoners dezelfde service kunnen blijven bieden aan hun inwoners." De negatieve reacties tijdens de burgeravonden zal volgens Koppenborg één van de elementen die meespeelt bij de uiteindelijke keuze. "Ik vind het wel jammer dat tijdens die avonden de risico's die we lopen bij zelfstandig blijven van de gemeente onderbelicht zijn gebleven. Wat we in de toekomst moeten voorkomen is dat de gemeente Lingewaal opgesplitst wordt tussen allerlei grote gemeenten."

Gian Bareman van de SGP blijft groot voorstander van herindeling. "Wij kunnen als Lingewaal niet stil blijven zitten als alles om ons heen aan het bewegen is. Ik zie geen alternatieven" Bareman is ervan overtuigd dat ook de andere partijen dat uiteindelijk zullen inzien. "Je kunt hooguit nog discussiëren over het moment: 2019 is misschien te vroeg, 2020 of 2021 zou misschien ook nog kunnen. Maar 2022 vind ik eigenlijk al te laat."


Dick Aanen