Honkballer Julian Rip pakt met Jong Oranje Europese titel

gijon • In de Noord Spaanse stad Gijon is Vianer Julian Rip met Jong Oranje Europees Kampioen honkbal geworden.

Van 11 tot en met 17 juli streden 10 landen om te titel. Julian Rip, afkomstig uit de jeugdopleiding van de Utrechtse honk- en softbalvereniging UVV, kon een grote bijdrage leveren aan de overwinningen.

Via een aantal poulewedstrijden, waaronder tegen Spanje en Tsjechië, werd uiteindelijk de halve finale bereikt tegen Duitsland. In de finale streed Nederland tegen Italië. Na een spannend begin tussen twee gelijkwaardige teams kwamen er punten voor Nederland binnen.

De driehonkslag van outfielder Rip en de daarop volgende goede acties van zijn teamgenoten forceerden een beslissende voorsprong op de Italianen. Met een eindstand van 7-3 voor Oranje kon Nederland voor de derde keer in de geschiedenis de felbegeerde EK titel mee naar huis nemen.

Ervaring

Julian Rip, nu 18 jaar, heeft dit seizoen reeds twee weken ervaring opgedaan in Amerika. Tijdens de Miami Showcase in december en tijdens het Major League Baseball toernooi in Florida, waar hij met het Europese team U18 deelnam, kon hij zich meten met de beste honkballers van zijn leeftijd.

"We zijn Europees kampioen: ik had me geen beter einde voor kunnen stellen om mijn loopbaan bij Jong Oranje af te sluiten", zegt hij in een reactie. "We hebben met een geweldig team de titel veroverd."

Omdat er een groot gat is tussen Jong Oranje en het échte Oranje vertrekt Julian Rip over twee weken naar Amerika. "In samenwerking met de KNHB heb ik een juniorcollege in Alabama gekozen dat een goed honkbalprogramma heeft en veel aan talentenontwikkeling doet. Aansluitend ga ik er vier jaar naar een universiteit."

Profcarrière

Een plek in het nationale team onder 23 is zijn volgende doel. "Over een paar jaar hoop ik te worden gekozen voor het Nederlands team, en mijn droom is een profcarrière in Amerika."