Opheldering na 70 jaar

heukelum/colorado • John Gauss weet na zeventig jaar wat er is gebeurd met zijn collega-piloot Richard Brown, die in april 1945 neerstortte boven Heukelum. Peter den Tek van stichting Eerbetoon Geallieerde Vliegeniers Lingewaal bracht Gauss in contact met familie van Brown.

Brown was die dag opgestegen vanuit Oxford, beschermd door drie andere vliegtuigen. Eén daarvan werd bestuurd door Gauss. Na hun missie vlogen ze over Lingewaal terug, maar op veel lagere hoogte dan gebruikelijk, herinnert Gauss zich nog goed. Vanuit het veld bij Heukelum werden ze beschoten. Het toestel van Brown vatte vlam en crashte. Er was nog radiocontact, maar de andere piloten konden niet landen in vijandig gebied. Ze hoorden nooit meer iets van Brown.

"Tot dat bericht op mijn antwoordapparaat, a voice from the past", vertelt Gauss aan The Moutain Mail, een krant in Colorado. Peter den Tek, projectleider van EGVL, was Gauss op het spoor gekomen en bracht de zoons van Brown in contact met hem. Zij vertelden Gauss telefonisch dat hun vader destijds krijgsgevangen was genomen en na de bevrijding nog tot 1995 in de VS heeft geleefd.

Ook voor de Browns leverde het contact nieuwe informatie op. Hun vader had altijd gezegd dat hij was neergestort na motorproblemen. De zoons gaan binnenkort bij Gauss op bezoek.