• De roeden werden woensdag naar Vianen gebracht.
• De roeden werden woensdag naar Vianen gebracht. Foto: aangeleverd

Utrechtse molen doneert roeden

vianen • De molenroeden van de te herbouwen Viaanse wipkorenmolen zijn al gearriveerd in de vrijstad. Dankzij hulp van Van der Scheur Logistiek.

De roeden - hoofdbalken van de wieken - zijn afkomstig van korenmolen Rijn en Zon in Utrecht. Deze is onlangs gerestaureerd en kreeg een nieuw, ander stel wieken tijdens dit proces. De oude roeden - die nog van prima kwaliteit zijn - werden aan stichting Herbouw Wipkorenmolen Vianen geschonken. Ze werden woensdag door Van der Scheur Logistiek getransporteerd naar Vianen. Tot de stichting officieel eigenaar is van de locatie waar de molen zal verrijzen - aan de Buitenstad - wachten de wieken op het terrein van de logistiek dienstverlener. De stichting verwacht dat over een paar weken de overdracht van de locatie afgerond is, zodat de wieken vervolgens met een werkschip naar de Buitenstad gebracht kunnen worden. Daar zullen ze blijven tot de werkzaamheden kunnen beginnen, waarschijnlijk duurt dit nog één of twee jaar.

De stichting is nog druk bezig om sponsoren aan te trekken die of in natura (hout, stenen en dergelijke) of met een geldbedrag willen bijdragen aan het project. De stichting wil ook binnenkort starten met een crowdfundingsactie. Waarschijnlijk wordt de bouw overigens uitgevoerd door stichting Bouwloods in Leidsche Rijn, een organisatie die opleiding en werkervaring in de ambachtelijke houtbewerking biedt aan mensen met grotere afstand tot de arbeidsmarkt.

De stichting Herbouw Wipkorenmolen in Vianen bestaat sinds 2001 en zet zich in om de historische korenmolen die in 1913 afbrandde, te herbouwen.