Lingewalers zien herindeling niet zitten

lingewaal • Bewoners van Lingewaal zien een fusie met Geldermalsen en Neerijnen helemaal niet zitten. Dat blijkt uit het verslag van de inspraakavonden in de vijf kernen van de gemeente. De avonden werden in mei en juni gehouden

Vooral in Spijk is de weerstand tegen grote broer Geldermalsen behoorlijk groot. De recente azc-affaire ligt nog vers in het geheugen. Maar ook de politieke situatie (politieke afsplitsingen) en de financiële perikelen van de Gelderse gemeente baren de Lingewalers zorgen. De dorpelingen vrezen dat Lingewaal opdraait voor de kosten van de andere gemeenten.

"We kunnen beter kleinschalig blijven", zo was ook de algehele teneur in Asperen. "Groter worden heeft nog nooit besparing opgeleverd en zorgt voor bestuurlijke chaos. Er zijn geen argumenten voor fuseren." Bovendien: wat is het probleem dat moet worden opgelost? "Als er een probleem is, waarom dan naar Geldermalsen of Neerijnen? Dat zijn twee probleempartners ten aanzien van financiën, bestuur en cultuur. "

Bij veel inwoners uit Lingewaal is de verwachting dat een grotere gemeente bureaucratischer zal worden, dat het voorzieningenniveau achteruit zal gaan en de dorpen buiten beeld raken.

In Herwijnen waren er zorgen over het verdwijnen van de identiteit van Lingewaal. "Lingewaal is geen stedelijk gebied is, de ruimtelijkheid moet bewaard blijven."

In Heukelum overheerste de vraag: "Waarom herindelen en waarom zo vlug?" Als het proces eenmaal ingezet is, is er geen weg terug. "Of is het de druk vanuit provincie, Rijk of buurgemeenten Geldermalsen en Neerijnen die ervoor zorgt dat het nu richting herindeling gaat? Heeft Lingewaal als kleinste deelnemer nog een stem in het proces?" Ook vroegen de aanwezigen zich waarom er niet eerst gekeken wordt naar een ambtelijke fusie, het stroomlijnen van processen, het ambtelijke apparaat afslanken of juist op sterkte brengen en de financiële positie versterken.


Dick Aanen