• Op het terrein van de Killesteynruiters werd de vierde wedstrijd van de Midden Nederland Cup verreden.
• Op het terrein van de Killesteynruiters werd de vierde wedstrijd van de Midden Nederland Cup verreden. Foto: Nico van Ganzewinkel

Lexmondse menner in de prijzen op eigen terrein

De Hoop bewijst topvorm

lexmond • De Hoop werd samen met zijn dochter Marit tijdens de vierde wedstrijd om de Midden Nederland Cup eerste in de categorie enkelspan pony en tweede in de categorie tandem pony.

Alfons Kosterman uit Ommeren won de categorie enkelspan paarden, terwijl Cees Meel uit Overberg eerste werd bij de categorie tweespan paarden. De categorie tweespan pony's werd gewonnen door Ingrid van Cleef uit Tiel. Bij de vierspan pony was Eduard van de Ven uit Utrecht de beste.

Zestig aanspanningen

Aan de wedstrijden deden een kleine zestig aanspanningen mee. Het rennerskwartier was gesitueerd op de ijsbaan, waar ook ingereden kon worden.

De eerste start was al rond 9:00 uur, de laatste span kwam pas rond 19:00 uur in actie. Naast een vaardigheidsparcours was er ook een mini-marathonparcorus uitgezet. Vooral de mini-marathon vormde een spectaculair onderdeel van het programma. Het is de bedoeling dat de aanspanningen het parcours met zo'n twintig doorgangen zo snel mogelijk afleggen.

Bij sommige doorgangen zijn er ook nog meervoudige hindernissen. Het vergt dus heel wat concentratievermogen van de deelnemers. Het komt niet alleen aan op het acceleratievermogen van de paarden, maar ook op de precisie van de menner. Lexmonder Johan de Hoop en dochter Marit reden met hun pony's een thuiswedstrijd. "Pony's zijn op zo'n parcours met scherpe bochten veel wendbaarder dan paarden. Paarden zijn vooral in het voordeel bij lange rechte stukken."

Voorbereiding

Een snelle aanspanning is in staat om het lastige parcours in iets minder dan drie minuten af te leggen. Het omverlopen van een balletje levert vijf strafseconden op. "Bij de mensport is voorbereiding het halve werk", zegt De Hoop.

"De deelnemers mogen de avond voor de wedstrijd het parcours verkennen. Dan lopen ze het rondje en zorgen dat ze de hindernissen tot de kleinste details kennen. Zodat je de andere dag niet voor verrassingen komt te staan. Zo doe ik het ook. Als ik 's avonds in bed lig, tolt het nog door m'n hoofd."

Elk parcours heeft weer z'n eigenaardigheden: mooie technische lijntjes afgewisseld met lange lijnen. In het Lexmondse parcours was ook een heuveltje opgenomen.

Rukken

Zo'n mini-marathon vergt heel wat van een paard of een pony, zegt De Hoop. "Bij de dressuur of een vaardigheidsproef zijn het meestal kleine subtiele rukjes, maar bij een mini-marathon geef je soms harde rukken naar links of naar rechts. Het beste is om af te wisselen. Het combineren van marathon met dressuur en vaardigheid is het beste voor het span."

De Hoop heeft twee keer per week les. "Een instructeur ziet vanaf de kant precies wat er moet gebeuren. Het is een kwestie van gevoel. Je moet het leidsel zo vasthouden, alsof je een klein vogeltje in je hand hebt, en wel zo dat je 'm net niet doodknijpt."

Dick Aanen