• Vierdaagselopers genoten zaterdag nog even na tijdens een borrel bij 't Fonteintje.
• Vierdaagselopers genoten zaterdag nog even na tijdens een borrel bij 't Fonteintje. Foto: Nico van Ganzewinkel

100e editie extreem zwaar

Leerdammers voltooien Vierdaagse

LEERDAM • Er waren tropisch warme dagen, het was soms benauwd met dreigend onweer en de vrijdag begon met een urenlange hoos- en onweersbui.

Toch liepen -voor zover bekend- de meeste Leerdamse deelnemers de Vierdaagse uit. De sportievelingen kwamen zaterdag na de Vierdaagse nog even nagenieten in café 't Fonteintje in Leerdam. Het is een traditie die zo'n twintig jaar geleden begon op initiatief van Ria van den Wijngaard en Nel Niks. Nel was er dit keer niet bij, omdat ze in Zuid-Afrika blijft. Maar Ria ging zoals gewoonlijk weer rond met de stukjes kaas en de worst. "Maar het was dit keer heel zwaar, zeg maar gerust een klote-Vierdaagse", zegt de ervaren loopster. Begin juni overleed haar man Ton. "Voor zijn overlijden heeft hij mij nog op het hart gedrukt om gewoon van start te gaan, omdat de Nijmeegse Vierdaagse heel veel voor mij betekent."

Nel liep alleen. "Ik heb soms hele moeilijke momenten beleefd, vooral op de slotdag nadat we de laatste controle hadden gehad. Dat was meestal het moment dat ik even naar huis belde om te zeggen dat ik het gehaald had. Ik heb dit keer echt een half uur zitten janken. Deze medaille heeft daarom voor mij een heel speciale betekenis. Ik ga 'm ophangen, wat ik anders nooit zou doen."

Monter

De deelnemers zagen er een dag na de slotdag weer behoorlijk monter uit. Musa Yildirim (55) liep de tocht voor de 15e keer mee met zijn detachement en kreeg daarvoor een speciale herinnering. Ook Aad van de Beukel (68) was weer van de partij. Hij voltooide zijn tiende Vierdaagse. Ook Ineke Rijneveld en Jan van Haarlem uit Hei- en Boeicop zijn inmiddels zeer ervaren wandelaars. Ineke liep voor de dertiende keer mee, Jan voor de veertiende keer. "Het ging prima", zegt Jan. "Het enige wat ik niet prettig vond, was de onweersbui op vrijdag. Die kwam op een gegeven moment wel heel dichtbij."

Herry Brefeld (75) liep de Vierdaagse voor de 25e keer. "Maar de eerste dag liep het nog bijna fout. Een paar honderd meter voor de finish moest de hele stoet met wandelaars wachten bij het oversteken. De wandelaars werden mondjesmaat doorgelaten Onder die bomen is het echter veel warmer dan in het open veld. Daar trok ik even wit weg. Ik werd opgevangen door iemand van het Rode Kruis. Ze hebben mij op een stoel gezet en gaven mij iets te drinken met een oplossing van zout erin. Ze hebben mij de laatste honderd meters begeleid naar het afmeldpunt. Daarna was alles weer okay."

Kokend heet water

Wim den Hartog uit Asperen had dikke pech. "Op de vrijdag voor de Vierdaagse was ik thuis bezig met het afgieten van de boontjes. Ik draaide de pan echter naar de verkeerde kant, waardoor het kokende water op m'n voet terecht kwam. Het leverde een tweedegraads verbranding op. Bij de huisartsenpost adviseerden ze om niet te starten. Toch heb ik het geprobeerd. Elke dag moest er nieuw verband en zalf op. Het was moeilijk, maar ik heb het gehaald. Gelukkig is m'n voet niet gaan ontsteken."

Dick Aanen