• Marinus de Keijzer in actie in Gellicum
• Marinus de Keijzer in actie in Gellicum Foto: Dick Aanen

Foto's Marinus de Keijzer populair

Spelen met het ochtendlicht

RTL, de NOS en ook regionale omroepen tonen in hun weerpraatjes met grote regelmaat een sfeervolle ochtendfoto van Betuwefotograaf Marinus de Keijzer. Als geen ander verstaat de inwoner van Rhenoy de kunst om te spelen met het ochtendlicht. Er zijn weinig collega's die het zogenaamde 'gouden uur' van de dag met zoveel warmte en gevoel kunnen vastleggen op de gevoelige plaat.

Ook deze zomer kwamen weer enkele sterke staaltjes van zijn fotografische ambachtskunst voorbij. Een landschapsfoto 'Ochtendgloren bij de Vlinder in Deil' werd vorige week nog uitgekozen tot mooiste foto van Nederland: de molen gehuld in een sprookjesachtige ambiance van nevelflarden. De reacties van zijn trouwe schare fans zijn stuk voor stuk zeer lovend. "Ik zou deze wel aan de muur willen hebben", schrijft iemand op zijn Facebookpagina.

Voor dag en douw

Marinus de Keijzer heeft er inmiddels zijn handelsmerk van gemaakt. Elke dag stapt de inwoner van Rhenoy al ver voor het krieken van de dag uit zijn bed om op zoek te gaan naar de mooiste fotoplekjes in de polder. Zoals bijvoorbeeld een waanzinnig mooi van achteren door de opkomende zon aangelichte wolkenpartij, een natuurverschijnsel die in de fotografie ook wel bekend staat als de Jakobsladder. Maar ook de schitterende reflectie van de lucht in een waterpartij of schaapjes, paarden of koeien bij een oranje opflikkerende zon. En altijd maar weer die prachtige, oranjegetinte pastelkleuren. Marinus beheerst de kunst als geen ander. Hij zet elke ochtend na zijn trip door de polder een foto op zijn eigen Facebookpagina (Betuwefotograaf). "Op die pagina heb ik al meer dan achtduizend vaste volgers, meer nog dan de pagina van de Mariënwaerdt."

De foto's verschijnen inmiddels ook op kalenders en steeds vaker ook op intieme rouwkaarten. "Een tijdje geleden publiceerde ik een foto, maar ik was vergeten m'n naam erbij te zetten. Toch waren er vijf of zes mensen die de hand van de Betuwefotograaf direct herkenden. Er heeft ooit iemand tegen mij gezegd: als je temidden van miljoen andere fotografen wordt herkend, zelfs in het buitenland, dan heb je wat bereikt. Dat vond ik een prachtig compliment."

Marinus is verzot op de ochtend. Da's niet zo gek, want vroeger bracht hij in een bestelbusje de post rond in de dorpjes van de West-Betuwe. "Ik ken het gebied op m'n duimpje: elk slootje, de dorpsgezichten, de stompe toren in Beesd, een natuurgebiedje in Rumpt, een weggetje met een lange rij bomen in mijn geliefde geboortedorp Gellicum" Marinus wil een plaatje maken die niemand anders maak. "Ik ga dus niet in het weekend naar een populair plekje waar al tweehonderd andere fotografen op een rij staan."

'Het weer, de locatie en de compositie bepalen voor 75% het succes van de foto.'

Zacht licht

Het fotograferen van het krieken van de dag betekent dat Marinus midden in de zomer vaak al voor vier uur uit de veren moet. "Dan begint het al te kleuren. Binnen een kwartier ben ik vanaf Rhenoy overal waar ik wil zijn. "Als het helemaal helder is of juist helemaal bewolkt, dan hoef ik niet te gaan. Maar in acht van de tien gevallen kom ik toch terug met een geschikte foto."

De opgaande zon is nog veel mooier dan de ondergaande zon, vindt Marinus. "De kleuren in de ochtend zijn zacht, oranje. 's Avonds heb je meer blauw licht. Sommigen hebben het er niet voor over om zo vroeg al op te staan. Dan mis je dus heel veel."

Voor de mooiste foto's kiest Marinus soms een grote waterpartij. Hij klimt over hekken, moet soms tot z'n knieën in het water. "Uiteraard heb ik een goed fototoestel met mooie lenzen. En natuurlijk is het ook heel belangrijk om de juiste instellingen te kiezen. Maar voor een mooie foto gaat het eigenlijk maar om drie dingen: het weer, de locatie en de compositie. Die bepalen voor 75 procent het succes van de foto." Een zonsopgang in de zomer is prachtig. Maar vooral tijdens de bloesemperiode en de herfst met zijn rijke kleurenpalet maakt Marinus de mooiste foto's. "Vorig jaar herfst hebben we echt geluk gehad. Toen was het drie weken lang windstil weer. Daardoor bleven de herfstbladeren veel langer aan de bomen en dat leverde een prachtig kleurenpalet op. Je wilt niet weten hoe mooi dat was." Maar het meest gecharmeerd is Marinus van de winter. "Vooral als het gesneeuwd heeft levert dat feeërieke plaatjes op."

"Sommige mensen vergelijken mij al met George Burggraaf. Dat is een groot compliment. En dat terwijl ik nooit lessen heb gevolgd en de fijne kneepjes van het vak mezelf heb aangeleverd." Marinus verzorgt ook workshops. Meer informatie is te vinden op zijn website.

q www.betuwefotograaf.nl