• De Voorstraat in Vianen tijdens de jaarlijkse braderie.
• De Voorstraat in Vianen tijdens de jaarlijkse braderie. Foto: Nico van Ganzewinkel

Klein en betaalbaar heeft de toekomst

vianen • Tobias de Kruyf woont met zijn gezin aan de Voorstraat. Vanuit huis runt hij zijn eigen bedrijf. Het was hem een doorn in het oog dat het pand naast hem, de voormalige Bruna op nummer 25, jaren leeg stond. "Toen het vrijkwam, heb ik overwogen om mijn kantoor daar te vestigen, maar het was voor mij onbetaalbaar." Drie jaar later was het de eigenaar nog niet gelukt om een huurder te vinden. Hij zakte flink met de verkoopprijs en De Kruyf had intussen voldoende reserves opgebouwd met zijn ondernemingen. Hij besloot het pand te kopen en te splitsen. Achterin komt zijn kantoor, in het voorste deel een winkelruimte van ruim negentig vierkante meter. De Kruyf: "Ik denk dat kleinere winkelruimtes beter werken. Er zijn best ondernemers die iets willen, kijk maar naar de populariteit van popup stores. Het moet alleen wel haalbaar zijn." Voor zijn pand is al belangstelling van kleine ondernemers met een eigen concept.

De Vianees roept mensen op zijn voorbeeld te volgen. "Wij zullen toch niet de enige zijn die kunnen en willen investeren in de Voorstraat?" Ook hoopt hij dat huidige vastgoedeigenaars starters welgezind zijn door huren te verlagen. "Als de Voorstraat eenmaal weer voller is, zullen de prijzen heus wel weer stijgen. Dit is de enige grote winkelstraat in Vianen, die zal altijd aantrekkelijk blijven. Maar wel met een andere invulling, als je het mij vraagt. Toeristischer, met meer koffietentjes enzo."

Geen Action of Primark

Centrummanager Hans van Kooten onderschrijft de visie van De Kruyf. "We moeten af van het beeld dat het centrumgebied rijp is voor een Action of Primark. Het zijn uiteraard enorme trekkers voor een winkelgebied, maar deze organisaties hebben hun eigen beleid, en een vestiging in Vianen komt daar niet in voor. Dus moeten we het hier juist anders doen, zodat je je direct kunt onderscheiden van omliggende steden en winkelgebieden."

Hij juicht het initiatief van De Kruyf toe, in het algemeen belang van het winkelgebied. "Het krijgt gelukkig al navolging. Er zijn vastgoedeigenaren die de huurprijs al hebben verlaagd om nieuwe, jonge ondernemers een kans te geven", vertelt Van Kooten.

Nieuwe ondernemers worden door de centrummanager of de ondernemersvereniging in contact gebracht met partijen die voor hen interessant kunnen zijn. Maar het is niet altijd eenvoudig om een deal te sluiten. "Je hebt te allen tijde de eigenaar van een pand nodig om in deze beweging mee te gaan. En als die andere plannen heeft, houdt het op." Toch is Van Kooten positief gestemd. "Laten we vooral content zijn met wat Vianen nu heeft. Na een lange periode gaat heel binnenkort de honderdste onderneming starten in het winkelgebied van Lek tot en met Lijnbaan. Er zijn het afgelopen anderhalf jaar zo'n twintig nieuwe ondernemers gestart. Dat is een bijzonder resultaat als je dit tegen de landelijke ontwikkelingen afzet."