• Het succesvolle dartteam van DBMN.
• Het succesvolle dartteam van DBMN. Foto: Aangeleverd

Jasna Plaisier pakt titel op NK-darts

leerdam/nijkerk • Jasna Plaisier uit Leerdam kroonde zich op 11 juni tot Nederlands kampioene darts. In Nijkerk greep ze met haar team Dartbond Midden-Nederland (DBMN) de eerste prijs. Voor haar was het de eerste gouden plak ooit op een NK.

"Dat ik dit nog eens mocht meemaken, had ik niet verwacht", blikt ze terug. Het darten begon voor Plaisier een kleine tien jaar geleden als pure hobby. Ze meldde zich aan bij de Bliekse Dartcompetitie (BDK) om te kijken waar ze stond als dartster. Haar prestaties vielen daar dusdanig op dat er drie jaar geleden een uitnodiging van de DBMN volgde met de vraag of ze niet op nationaal niveau wilde gaan gooien.

Spanning

"En dat leek me best leuk. Ik heb er twee seizoenen volwaardig gedart en in mijn eerste jaar werden we meteen derde op het NK."

Dat succes smaakte naar meer. "Nadat we in de competitie bij de eerste twee teams waren geëindigd, volgden twee kwartfinalewedstrijden tegen dartbonden uit andere regio's. Toen ook die twee door ons werden gewonnen, stonden we net als vorig jaar in de halve finale. Ook die wonnen we. Toen sloeg de spanning wel toe", zegt ze.

Te snel afgeleid

In de knock-outronden werden door de twee teams, bestaande uit vijf speelsters, elf verschillende speelronden afgewerkt: vijf enkelwedstrijden, twee keer twee duo's, een keer beide teams tegen elkaar en als afsluiter een soloduel dat wordt gespeeld door degene die niet in actie kwam bij het gooien van het duospel.

Plaisier gooide mee op de eerste drie onderdelen. "Helaas heb ik ze niet allemaal winnend kunnen afsluiten. Ik merk dat ik er soms moeite mee heb om me voor een lange periode te focussen; ik ben nog te snel afgeleid", is ze zelfkritisch. "En ook aan het uitgooien van mijn dubbels is nog het nodige te verbeteren."

Zenuwen

Nadat er in de finale tegen DSWN, regio Den Haag, een 5-5 stand op het bord stond na tien ronden had Plaisier het niet meer van de zenuwen.

"Een enorm spannende wedstrijd. Toen de beslissende pijl van ons er uiteindelijk in ging, vloog iedereen de baan over. We hebben dit gehele seizoen geen enkele partij verloren. Uniek en best bizar als ik daarop terugkijk."

Met de NK-zege heeft de Leerdamse haar doel bereikt. De finale in Nijkerk was haar laatste duel voor de DBMN. Komend seizoen gaat ze weer gooien bij de Bliekse Dartcompetitie. "Het was een kort avontuur, maar het is me goed bevallen. Geweldig om zo af te kunnen sluiten."

Leendert Kamsteeg