• Statushouders aan de slag bij Emma.
• Statushouders aan de slag bij Emma. Foto: aangeleverd

Vluchtelingen aan de slag bij Emma

leerdam • Onlangs is in Leerdam een samenwerking van start gegaan tussen Vluchtelingenwerk en Emma, locatie van Present. Vluchtelingen kunnen in het woonzorgcentrum als vrijwilliger aan de slag en zo de nodige werkervaring opdoen. Een mooi voorbeeld is Adnan. Hij is statushouder en vrijwilliger in het restaurant van Emma.

Nadat in Nederland een vluchteling een verblijfsstatus heeft gekregen en een woning is toegewezen, is het even heel druk met inrichten, financiën, kinderen naar school en starten met de inburgeringscursus. Wanneer alles is geregeld willen de meesten graag iets doen. Deze statushouders komen dan vaak terecht bij Arbeidsparticipatie van Vluchtelingenwerk Leerdam. "Kom zo snel mogelijk van de bank af, adviseren wij altijd", aldus René Hofmeester, jobcoach bij Vluchtelingenwerk Leerdam.

In een gesprek met een coach wordt er gepraat over werk. Betaald werk is vaak nog ver weg, omdat de beheersing van de Nederlandse taal onvoldoende is. Wel wordt alvast besproken wat iemand in het thuisland heeft geleerd en gedaan. Samen met de coach wordt er nagedacht over de toekomst op het gebied van werken in Nederland. Meestal levert dat al voldoende informatie op om te starten met vrijwilligerswerk.

Adnan is één van die vrijwilligers die aan de slag ging. Momenteel is hij vrijwilliger in het restaurant van Emma. Hij helpt daar met het uitserveren van de warme maaltijden. In zijn thuisland had Adnan een eigen restaurant. In Emma hebben de afgelopen periode al zeven statushouders vrijwilligerswerk gevonden, van wie er één inmiddels is uitgestroomd naar een betaalde baan elders. Vluchtelingenwerk wil de samenwerking zoals met Emma ook gaan uitrollen bij andere zorginstellingen. Dankzij de samenwerking van Vluchtelingenwerk Leerdam met vele instellingen binnen de gemeente zijn recentelijk een aantal statushouders aan het (vrijwilligers)werk gezet. Er wordt naast Emma samengewerkt met onder meer Kringloopwinkel, gemeente Leerdam, SamenDoen en het Vrijwilligers Informatie Punt.

Om al deze kandidaten te helpen heeft Vluchtelingenwerk Leerdam steeds meer behoefte aan gemotiveerde vrijwillige arbeidscoaches. Belangstellenden kunnen zich melden bij het Vrijwilligers Informatie Punt (Burgemeester Meesplein 5c, Leerdam), het kantoor Vluchtelingenwerk (Lingeplein 14, Leerdam) of telefonisch bij René Hofmeester (06-53305939).

Ook Emma zoekt nog vrijwilligers. Ze assisteren bij maaltijden, ondersteunen de technische dienst en begeleiden bij bezoek aan ziekenhuis of huisarts. Daarnaast maken vrijwilligers het leven in Emma aangenamer, gezelliger en nemen ze de tijd voor een extra praatje, wandelen met bewoners en assisteren bij de vele verschillende welzijnsactiviteiten. Meer informatie is te verkrijgen bij Bonne Broersen, coördinator welzijn en vrijwilligerscoördinator via 088-4080345 of bonne.broersen@presentvooru.nl.