• Rick toont de Glazen Toren Wisseltrofee.
• Rick toont de Glazen Toren Wisseltrofee. Foto: Aangeleverd

Rick wint Glazen Toren Wisseltrofee

leerdam • Zichtbaar trots reikte afgelopen zaterdag Wielertoerclub Glasstad Leerdam voorzitter Cees Taal voor het eerst in haar geschiedenis de Glazen Toren wisseltrofee uit aan Rick Uittenbogaard uit Leerdam.

De 17-jarige renner is één van de kersverse jeugdleden van de overigens nog jonge Leerdamse wielerclub. "Wat een ongekend talent heeft deze jongen", refereerde Taal in zijn korte toespraak tijdens de jaarlijkse clubbarbecue, aan zijn eigen praktijkervaring met Rick op de racefiets. Zonder ook maar enige schijnbare moeite laat Rick ervaren rijders zoals hijzelf, tijdens de wekelijkse clubritten, ver achter zich en dat terwijl deze jongen nog volop in ontwikkeling is. Dat belooft nog wat voor de toekomst. "Deze jongen is toch maar mooi bij onze club begonnen", jubelde Taal.

Nu is niet snelheid maar het gemeenschappelijk plezier in het rijden het belangrijkste thema van de club. "Maar dat Rick plezier heeft in het rijden moge duidelijk zijn", hield Taal zijn toehoorder voor. De wisseltrofee staat voor een tijdrit van 21,1 kilometer die start bij de mooie glazen toren van Leerdam aan de Lingedijk en gaat via Arkel, door Nieuwland, Groene Geer, Oosterwijk en weer terug naar de glazen toren. De trofee wordt uitgereikt aan de beste tijdrijder van de club en deze eer is deze eerste keer Rick te beurt gevallen. "Ik heb mijn longen uit mijn lijf gereden en echt alles gegeven", aldus Rick en daagde zijn clubgenoten dan ook onmiddellijk uit hem het komende seizoen van zijn troon te komen stoten. Zij zullen de 21 kilometer echter sneller moeten afleggen dan 33 minuten en vijf seconden met een gemiddelde van 38,3 kilometer per uur. Een hele opgave.