Blauwe zone definitief in binnenstad

leerdam • De gemeenteraad van Leerdam is donderdag akkoord gegaan met het voorstel van B&W om de blauwe zone in de Kerkstraat en Vlietskant definitief in te voeren.

In september werd in overleg met de LOV een proef gestart met een blauwe zone in het Leerdamse centrum. Binnen die zone mag maximaal een uur gratis geparkeerd worden met een parkeerschijf. Doel was om het kort parkeren in de binnenstad aantrekkelijker te maken. Het gaat om 32 parkeerplaatsen in de Kerkstraat en dertien in de Vlietskant. Inmiddels is duidelijk dat de blauwe zone in een behoefte voorziet. Het winkelend publiek, wijkraad en ondernemers waren tevreden over de proef en er wordt aanzienlijk meer gebruik gemaakt van deze parkeerplaatsen. Vandaar dat het college voorstelde de blauwe zone definitief in te voeren.

Nut bewezen

De raad was het daar donderdag volledig mee eens. "Het nut is bewezen", constateerde L.-2000-leider Hans van den Berg. "De klandizie is gestegen, de ondernemers zijn positief", beaamde CDA-er David Golverdingen, terwijl ook SGP-er Martijn van Genderen vond dat de binnenstad zo een mooie impuls kreeg. Roline den Hartog (PvdA) oordeelde eveneens dat het experiment was geslaagd, maar waarschuwde voor de overlast door het laden en lossen. Daarnaast wees ze – net als L.-2000 - op de noodzaak van handhaving en vroeg zich af of de markering niet wat mooier kon. Tot nu toe wordt de zone aangegeven met blauwe verf. Wethouder Teus Meijdam beloofde misbruik aan te pakken. "We gaan daar meteen mee aan de slag. Tot nu toe kon dit niet, omdat het om een proef ging." De gemeente gaat ook kijken of het mogelijk is de blauwe zone wat fraaier aan te geven en gaat afspraken maken over het laden en lossen.

Parkeerdruk Oost

Daarnaast vroeg de raad aandacht voor de parkeerdruk ten oosten van het centrum. Het onlangs gehouden parkeeronderzoek wijst uit dat die is toegenomen, onder meer door het parkeren van werknemers uit het centrum. L.-2000, SGP en PvdA vroegen het college via een motie contact te zoeken met wijkraad en bewoners om – na soortgelijke gesprekken in het verleden – te gaan praten over bewoners parkeren. Bovendien vroegen deze fracties het college onderzoek te doen naar de haalbaarheid en de kosten van het vergunninghouders parkeren in Oost. CU-woordvoerder Harry Wolting stelde vast dat de parkeerdruk in Oost inderdaad groter wordt, maar vroeg zich af of de bewoners beter af zijn als het vergunninghouders parkeren wordt ingevoerd. "Er zijn nogal wat gezinnen die over meerdere auto's beschikken. Het gevaar bestaat dat die zich straks in de voet schieten." Alle fracties adviseerden het college om met de bewoners van wijk Oost over het parkeren in gesprek te gaan. Het college nam de motie 'met plezier' over. "We gaan in gesprek met de wijkraad én bewoners", beloofde Teus Meijdam. VVD-er Mireille Horden stelde vast dat het parkeren van ambtenaren in de daarvoor bestemde parkeergarage nog geen succes is. "De gemeente betaalt en de garage staat voor de helft leeg. Dat is weggegooid geld." Wethouder Meijdam beloofde hierover met een evaluatie te komen.

André Bijl