Spijkers met koppen tijdens Perspectiefnota

leerdam • De behandeling van de Leerdamse Perspectiefnota leverde de nodige toezeggingen van het college op én unanieme steun voor de Pannakooi-motie voor Schoonrewoerd.

De raad vroeg B&W om er in overleg met de Dorpsvereniging voor te zorgen dat de Schoonrewoerdse jeugd weer gauw een balletje kan trappen. Uiterlijk april 2017 wil de raad weten hoe het met de realisatie van de kooi staat. De politici wezen er in een motie op dat het vroegere trapveldje een paar jaar geleden 'rigoureus' is ontruimd door de gemeente en daar geen speelvoorziening voor in de plaats is gekomen. Mede hierdoor is er volgens de raad een tekort aan speelvoorzieningen voor de jeugd van 12-16 jaar in het dorp. De pannakooi moet daar verandering in brengen.

Tegenover de komst van het Glaspark – de nieuwe accommodatie voor de vier buitensportverenigingen – staat de raad afwachtender. De meeste fracties zijn in principe positief over de plannen, vinden anderzijds dat er veel geld mee gemoeid is en wachten de voorstellen af. Inmiddels is bij dit onderwerp de kou tussen SGP en wethouder Bart Bruggeman uit de lucht. In de eerste ronde van de Perspectiefnota was SGP-er Matteo de Visser uiterst kritisch over de gang van zaken. Bruggeman gaf tekst en uitleg. Hij legde uit dat de eventuele combinatie met een Brede School zeker geen losse flodder is. "Er is door de raad gevraagd zo'n sportpark meer te betrekken bij maatschappelijke activiteiten, bovendien kunnen we zo geld besparen." Bruggeman benadrukte dat het initiatief nog altijd bij de clubs - en niet bij de gemeente - ligt én dat er zeker geen financiële deal met de clubs is gesloten. De Visser dankte de wethouder voor de duidelijkheid. "Dit proces vereist veel stuurmanskunst. We kijken uit naar de vervolgstappen."

Die komen er ook voor de marketingplannen voor 'Leerdam Glasstad aan de Linge' – 45.000 euro – en de organisatie van een Glassymposium dat 75.000 euro moet kosten. Diverse fracties vonden dat een forse uitgave. "Ik zit er eigenlijk een beetje mee in mijn maag", gaf Roline den Hartog (PvdA) toe. Wethouder Wim van der Leij beloofde hiervoor met een apart voorstel naar de raad te komen. Ook de 25.000 euro die jaarlijks nodig is om – na het vertrek van Ron Uyldert in september – een nieuwe stadsmanager aan te stellen vereiste uitleg. "De stadsmanager vervult een brugfunctie tussen ondernemers en gemeente. Bovendien heeft hij de stad gepromoot. We zijn niet voor niets 'beste binnenstad' geworden", legde Van der Leij uit die wees op de mogelijkheid zo'n functionaris met Vianen te 'delen'. PvdA en CDA waren niet overtuigd. Martine Visser (CDA): "Ik hoor lovende woorden, maar de binnenstad loopt leeg. Daarnaast kost het veel energie om de koopavond in ere te herstellen. Wat heeft de stadsmanager daaraan gedaan en wat gaat-ie in de toekomst doen?" Den Hartog: "Marketing, Glassymposium, stadsmanager – sommige dingen lijken dubbel. Wat krijgen we ervoor terug? En een stadsmanager samen met Vianen – kunnen we dan nog wel sturen"? Vandaar dat B&W een evaluatie over het werk van de stadsmanager beloofden.