• Mogelijk wappert de regenboogvlag in oktober ook in Leerdam.
• Mogelijk wappert de regenboogvlag in oktober ook in Leerdam. Foto: Aangeleverd

College gaat motie eerst intern bekijken en komt pas daarna met reactie

Mogelijk Regenboogvlag in Leerdam

leerdam • Die dag - 11 oktober - wordt aandacht besteed aan het moment dat homoseksuelen, lesbiennes, biseksuelen en transseksuelen – voor hun seksuele voorkeur uit durven komen. De raad vroeg donderdag B&W voor oktober met een discussienota én een raadsvoorstel te komen om (eventueel) het vlagbeleid aan te passen. De discussienota zou dan in een 'informele setting van de raad' besproken worden in aanwezigheid van belanghebbenden. De kwestie werd vorige week actueel toen D66-raadslid Arie de Groot uit Vianen – waar recent besloten werd op 11 oktober de vlag uit te steken – als inspreker Leerdam opriep zich hierover ook te bezinnen. Een week later – na het nodige interne beraad - kwam de PvdA donderdagavond tijdens de laatste raadsvergadering voor de zomervakantie met een motie die werd gesteund door CDA, VVD en Leerdam 2000.

Grote moeite

SGP-fractieleider Matteo de Visser had grote moeite met het initiatief. "De Heere God heeft de mens geschapen als man en vrouw. We staan naast medemensen die worstelen met hun gevoelens en hun geaardheid. We zien niet op ze neer en we veroordelen ze evenmin. Maar we helpen ze niet door de vlag uit te steken. Dit zorgt bovendien voor onnodige polarisatie in de samenleving", aldus De Visser die zich goed voor kon stellen dat het college deze motie niet uitvoert. Ook CU-voorman Jan van Beuzekom was tegen: "We zijn tegen discriminatie van deze mensen en snappen de steun aan minderheden. Maar het gaat hier om het vlagbeleid. Wij zijn tevreden met het huidige sobere vlagbeleid. Verandering hoeft niet voor ons."

Maar de andere fracties hielden de motie overeind. "Leerdam moet een plek zijn voor iedereen", benadrukte PvdA-er Roline den Hartog. En CDA-leidster Martine Visser: "Het geweld tegen deze groepering neemt toe. Deze groepen worden nog steeds niet geaccepteerd. Er is nog genoeg te doen. Het is goed om een dag uit te dragen dat deze mensen er mogen zijn." Overigens vroeg Nico Gros (L.-2000) – die de motie wel steunde – zich af of de discussienota die in aanwezigheid van belanghebbenden wordt besproken zoveel zin heeft. "Levert dat nieuwe feiten op. Ontstaat er geen 'run op de vlag'?" Voor Visser (CDA) was dat geen bezwaar. "De motie had voor mij ook zonder discussienota gemogen, maar als het nodig is doen we het zo." Mireille Horden (VVD) was door het debatje juist aan het twijfelen geslagen. "We hebben de motie mede ondertekend, dus blijven die steunen. Intussen vraag ik me wel af of we op deze manier de verschillen niet juist accentueren, terwijl voor mij alle mensen gelijk zijn." Uiteindelijk werd de motie met vier tegenstemmen aangenomen. B&W lieten weten het initiatief eerst intern te gaan bespreken en pas daarna met een reactie te komen.

André Bijl