Burgemeesters teleurgesteld over gebrek aan daadkracht IPC

Plasterk mag de knoop doorhakken

leerdam • Om uit de impasse te komen, is minister Ronald Plasterk gevraagd de knoop door te hakken. "De procesinterventie door de minister leidt er toe dat hij of de procedure zelf overneemt of dat hij één van beide provincies aanwijst om het herindelingsadvies op te stellen", schrijft de Inter Provinciale Commissie (IPC), bestaande uit gedeputeerden van de provincies Zuid-Holland en Utrecht. "Afgesproken is dat het besluit van de minister bindend is voor beide provincies. De IPC streeft er naar het verzoek zo snel mogelijk naar de minister te sturen, zodat hij nog deze zomer een besluit hierover kan nemen."

Zuid-Holland hecht belang aan de samenhang op het gebied van het sociale domein, arbeidsmarkt en veiligheid. "De opgaven vragen om behoud van de eenheid van de Alblasserwaard-Vijfheerenlanden. De impact van het vertrek van de nieuwe gemeente Vijfheerenlanden naar Utrecht is groter dan het vertrek van Vianen uit Utrecht. Een vertrek naar Utrecht zet de goed lopende samenwerkingsverbanden in dit deel van Zuid-Holland onder druk." Utrecht vindt dat er geen zwaarwegende argumenten naar voren zijn gekomen die de keuze van de gemeenten voor Utrecht in de weg staan. "De samenwerkingspartners hebben toegezegd dat ze de eventuele gevolgen van de provinciekeuze voor de organisaties zoveel mogelijk proberen te beperken."

Teleurgesteld

De burgemeesters Rinus Houtman (Leerdam), Wim Groeneweg (Vianen) en André Bonthuis (Zederik) reageerden vorige week uiterst teleurgesteld. Houtman: "Ik kan me geen steekhoudend argument voorstellen waarom men er niet is uitgekomen. Er is draagvlak van onderop en er ontstaan geen onoverkomelijke problemen voor de regio." Nu de IPC er zelf niet uitkomt, geven de burgemeester er de voorkeur aan dat de minister zelf de zaak in handen neemt. Groeneweg: "Dat voorkomt dat de provincies elkaar verder in de haren zitten. De Vijfheerenlanden ligt op een drieprovinciepunt, we hebben elkaar ook in de toekomst nodig. Bovendien hopen we zo de vertraging in te lopen die nu is ontstaan." De drie (loco)-burgemeesters gaan op korte termijn naar Den Haag om de minister te vragen het heft in handen te nemen. Houtman benadrukte dat ook de ambtenaren zeer teleurgesteld zijn door het gebrek aan provinciale slagvaardigheid. "Het enthousiasme over de samenwerking is groot. Ze willen door met elkaar." Vandaar dat de gemeenten hebben besloten per 1 januari 2018 in ieder geval over te gaan tot een ambtelijke fusie.

De colleges willen het streven om op die datum ook de 'echte' herindeling plaats te laten vinden nog niet opgeven. "Het kan snel gaan. Als bestuurders echt willen, is niets onmogelijk", aldus Groeneweg. Al zet de gang van zaken het toch al krappe tijdschema voor een fusie begin 2018 verder onder druk. Burgemeester Bonthuis vergeleek de halsstarrigheid van de provinciale bestuurders met de houding die hij tijdens eerdere herindelingen bij gemeentebestuurders constateerde. "Die konden soms ook niet over hun eigen schaduw heen stappen. En dat terwijl alle lichten al op groen stonden. Zo'n proces heeft een eigen dynamiek. Die moet je koesteren, vertraging kunnen we niet gebruiken. Nu deze commissie heeft gefaald, is het goed dat de minister de knoop doorhakt." Overigens benadrukten de burgemeesters dat deze gang van zaken uniek is in ons land. "Hier voorziet de wet niet in."

André Bijl