CDA-raadslid: 'Zijn we niet te sober geweest'

lingewaal • De gemeente Lingewaal heeft over 2015 een overschot van 450.000 euro op het Sociaal Domein. "Dat is mooi, maar zoals altijd heeft de medaille twee kanten", reageerde CDA-raadslid Jos Vonk donderdag tijdens de behandeling van de jaarrekening.

"Met zo'n fors overschot is de vraag op zijn plaats of we in de noodzaak om te bezuinigen niet te ver zijn doorgeschoten." Vink refereerde aan de uitspraak van de Centrale Raad van Beroep van 18 mei, waarin gemeenten die te fors op het Sociale Domein hebben beknibbeld worden teruggefloten. "Is ons beleid niet te sober geworden waardoor de zwakkeren in de maatschappij het kind van de rekening worden?"

William Viveen van de PvdA sloot zich daarbij aan. "We moeten ons zeker niet rijk rekenen. Laten we eerst maar eens een paar jaar draaien."

Om eventuele klappen in de toekomst op te kunnen vangen, heeft de gemeente Lingewaal een egalisatiefonds ingesteld.

Accountant

Door alle veranderingen bij de decentralisaties hebben veel zorginstellingen nog niet aan hun rapportageverplichtingen kunnen voldoen. Daardoor kan de accountant nog geen goedkeurende verklaring afgeven over het jaar 2015. Dat is een punt van zorg, vindt Vink. "Het niet kunnen afgeven van een goedkeurende verklaring door de accountant moet een krachtig alarmsignaal naar de raad zijn dat er iets met de jaarrekening serieus mis is. Als dit jaar in jaar uit een terugkerende situatie wordt, omdat zorginstellingen tekort blijven schieten in hun rapportageverplichting, dan gaat de kracht van dit alarmsignaal verloren. Het is dan zoiets als een te gevoelig afgestelde rookmelder. Op een gegeven moment word je er gek van, haal je de batterijen er maar uit maar wel met het gevolg dat je bij echte brand ook niet wordt gewaarschuwd."