Zorgen ziekteverzuim Leerdamse ambtenaren

leerdam • De gemeenteraad van Leerdam maakt zich ernstig zorgen over het forse ziekteverzuim van de Leerdamse ambtenaren.

Het ziekteverzuim van de ambtelijke organisatie was in 2015 met 7% flink hoger dan de norm van 5%. Diverse fracties stelden daar donderdag tijdens de behandeling van de 'eerste voortgangsrapportage 2016' vragen over. "Het is nu gestegen naar 7%, maar het is al jaren aan de hoge kant. Dat is best zorgelijk", vonden ondermeer VVD, CDA en SGP.

Hoewel het nog te vroeg is om een prognose voor heel 2016 af te geven, is wel duidelijk dat het hoge verzuim zich in de eerste maanden van 2016 heeft voortgezet. Het ziekteverzuim van de ambtenaren wordt vooral verklaard door langdurig verzuim, waarvan het grootste deel niet met het werk heeft te maken. "Het gaat om een aantal bijzondere situaties, zoals langdurige ziekte", legde burgemeester Rinus Houtman uit. Hij benadrukte dat de ambtenaren het in deze periode vanwege de naderende herindeling stevig voor hun kiezen krijgen. "Er wordt veel van de medewerkers gevraagd. We houden de vinger zo goed mogelijk aan de pols en vragen iedereen om tijdig aan te geven als de druk te groot wordt." Volgens Houtman zijn de ambtenaren enthousiast over de uitdagingen en kansen die de herindeling biedt. "Maar we moeten ook nuchter blijven, het moet allemaal wel kunnen." De burgemeester benadrukte dat de werksfeer op het stadskantoor over het algemeen goed is. "De overgrote meerderheid gaat met plezier naar het werk."