• Het beoogde verenigingsgebouw van de TAV, gezien vanaf het Lingeplein.
• Het beoogde verenigingsgebouw van de TAV, gezien vanaf het Lingeplein. Foto: André Bijl

Maatregelen aan gebouw en overleg moeten overlast voorkomen

TAV zoekt draagvlak voor theehuis

leerdam • "De problemen komen niet door ons, die bestaan al. Wij willen samen met jullie die problemen oplossen", benadrukte TAV-voorzitter Sükrü Gökdemir. De opkomst in De Vogelvriend was niet groot, ook al omdat de uitnodigingen pas diezelfde middag bij de bewoners waren bezorgd. "Mensen komen thuis van hun werk en zien dat briefje op de mat liggen. Dat roept ergernis op. Zie je wel, zeggen mensen. Het gebeurt allemaal stiekem." Gökdemir benadrukte dat de uitnodigingen door een misverstand – verkeerd e-mail adres – zo laat waren bezorgd. Omwonenden voelen niets voor de komst van het theehuis, met name vanwege de overlast rond het basketbalveldje op het plein, waar groepjes jongeren tot diep in de nacht rondhangen en bewoners uit hun slaap houden. "We worden er gek van. Urenlang dat gestuit van die bal op de stenen. Het gaat maar door. Ze houden de hele buurt wakker, wij willen slapen. Soms ga ik m'n bed uit en zeg jongens, ga toch naar huis. Wij moeten morgen werken en jullie moeten naar school. Dat helpt nog het best." De bewoners zijn bang dat het theehuis nog meer jeugd aantrekt.

Halil Muslu, eigenaar van het gebouw, benadrukte dat de huidige situatie niet de schuld van de TAV is. "Ik heb 17 jaar in deze wijk gewoond. Ik weet precies wat er speelt. Jullie schuiven alles naar de TAV, maar het probleem ligt dieper. Ga met elkaar om de tafel. Als het dan misgaat, kun je Sükrü in zijn kraag grijpen. Hij kan veel voor jullie betekenen." Waarop Gökdemir de plannen van de TAV uitlegde. "Het gebouw is zeven dagen in de week open. Onze leden drinken thee of koffie, kletsen wat of kijken t.v. We houden spreekuren om mensen te helpen bij - bijvoorbeeld - het schrijven van brieven. En we organiseren informatie- en voorlichtingsavonden."

Daarmee was de kous nog niet af voor de bewoners. "We komen ook op voor de Turkse vrouwen. Die zijn bang om te worden aangestaard en in de gaten te worden gehouden. Ze durven straks niet meer met hun kinderen naar de speeltuin te gaan." De achterdocht zat nog een tandje dieper. "Er doen wilde geruchten over de TAV. Jullie zijn al drie keer weggestuurd. Wat voor vereniging zijn jullie? Waarom zou het nu wél goed gaan?" Wethouder Teus Meijdam benadrukte dat de TAV vanwege gemeentelijke plannen weg moest uit het gebouw aan de Van Gentstraat. "Ze zijn drie jaar aan het zoeken geweest. Ze hebben in die periode geen onderkomen gehad en dus nergens overlast veroorzaakt. Gökdemir kan voor jullie een toegevoegde waarde hebben." Gökdemir: "We bestaan sinds 1982. Er zijn vier Turkse verenigingen in Leerdam. We zijn zo bekend dat mensen altijd aan ons denken, ook als er wat vervelends gebeurt." Wethouder Bart Bruggeman stelde vast dat de TAV prima werk heeft gedaan en ook het recht heeft om samen te komen. "Maar deze mensen willen er geen probleem bij. Als jullie tot 's avonds laat buiten zitten, kan dat voor overlast zorgen. Is het een idee een tijd af te spreken dat jullie naar binnen gaan?" Gökdemir benadrukte dat buiten zitten op deze locatie geen optie is en kondigde mét Muslu maatregelen aan om de overlast te beperken. Zo worden de ramen afgedekt met folie, zodat mensen buiten zich niet bespied voelen. Verder wordt nagedacht over een interne rookruimte en moet een voorportaal zorgen dat het geluid bij het opengaan van de deur wordt gedempt. "En we houden ons aan de openingstijden." Bovendien beloofde wethouder Meijdam dat 'de buurt' in het kader van 'Achter de Pijp' betrokken wordt bij de herinrichting van het plein – en het sportveldje – zodat de overlast wordt terug gedrongen. "We zijn aardig gerust gesteld. Maar voor een goede samenwerking is het nodig regelmatig met elkaar om de tafel te gaan", aldus de bewoners.

Betrokkenen kunnen tot 11 juli bezwaar te maken tegen de aangevraagde vergunning.