Raad: 'Plan is gekunsteld, slordig en slecht gecommuniceerd'

Plan Friezenwijk naar de prullenbak

heukelum • De gemeenteraad van Lingewaal stemde donderdagavond in grote meerderheid tegen wijziging van het bestemmingsplan. Alleen oppositiepartij VVD steunde het collegevoorstel.

Het 13,5 hectare grote landgoed Friezenwijk was gepland in het gebied tussen de Groeneweg, Achterweg, het dorp Heukelum en de Dwarsweg, in de directe nabijheid van de voetbalvereniging.

Van Zee

De grond, met een grotendeels agrarische bestemming, is vanaf 1980 in stukjes en beetjes aangekocht door W.J. van Zee. Hij houdt zich al 50 jaar bezig met particuliere natuurontwikkeling en beheer rondom Heukelum.

Zijn landschapsarchitect en inspreker mr. Ir. D.S. van Everdingen betoogde donderdagavond dat de historische bodemopbouw en natuurlijke beplantingen vanaf ongeveer 1930 volledig vernietigd zijn door kleiwinning en ontgronding. "Het gebied is nu ontoegankelijk en het is beperkt beschermd. Met het nieuwe landgoedplan zorgt de gemeente ervoor dat de bestaande natuur- en landschapswaarden worden beschermd dat dat circa zes hectare nieuwe natuur wordt toegevoegd, waarbij de gehele 13,5 hectare wordt opengesteld conform de Natuurschoonwet. Met waarborging van de instandhouding. En de rekening is voor de familie Van Zee."

'Ongerepte natuur'

Inspreekster Melina Timmermans, woonachtig aan de Achterdijk, is altijd fel gekant geweest tegen het landgoedplan. Ze werd in 2011 voor het eerst met de plannen geconfronteerd. Dat was even schrikken. "We zijn daar mede gaan wonen om het prachtig ongerepte stukje natuur met verwaarloosde en verwilderde landbouwgrond. Waar werkelijk van alles leeft, groeit en bloeit. Het prachtige natuurgebied wat het nu is moet dus kennelijk worden vernietigd en verstoord om dan weer terug te geven aan de natuur." Het plan blinkt volgens de Heukelumse inspreekster uit in vaagheid. "Het begint te lijken op het verhaal van het landgoed in Spijk."

Coalitiepartijen CDA, PvdA en ChristenUnie plus de SGP verwezen het collegevoorstel resoluut naar de prullenbak. Hans Daudee van de ChristenUnie was nog het meest uitgesproken. Het voorstel is volgens hem gekunsteld, slordig, gebaseerd op oude rapporten en ook nog eens slecht gecommuniceerd. En bovendien: "Groen is al meer dan gemiddeld aanwezig in onze gemeente. Van een aanwinst zal geen sprake zijn. Het plan voldoet niet aan de kwaliteitseisen om een landgoed te heten."

Beperkingen

William Viveen van de PvdA sloot zich daar bij aan: "Geef ons de oude natuur maar." "Het heeft impact op de omgeving en zorgt voor beperkingen voor de omwonenden", vond ook SGP'er Gian Bareman. "Dat stemt niet tot grote vreugde." Jos Vink van het CDA wees nog eens fijntjes op landgoed Spica in Spijk, wat niet bepaald een succes is geworden.

Wethouder Ed van Sambeek reageerde teleurgesteld. Volgens hem heeft het college zeer zorgvuldig gehandeld bij de behandeling van het verzoek. "Wij vinden dat dit plan een kans verdient. Maar het is helder hoe de raad erin zit."

Dick Aanen