• De nieuwe drukpers stond ook op de Drupa.
• De nieuwe drukpers stond ook op de Drupa. Foto: Aangeleverd

Nieuwe pers bij De Groot Drukkerij

goudriaan • De Groot Drukkerij in Goudriaan haalt met de KBA Rapida 106-8SW4 SPC de nieuwste generatie offset drukpers binnen. De pers heeft een zeer hoge druksnelheid en biedt een hoge en vooral ook constante kwaliteit.

De nieuwe pers arriveert in december in Goudriaan. Vorige maand werden tijdens de Drupa in Düsseldorf, de belangrijkste beurs in de drukkersbranche, de handtekeningen onder de verkoopovereenkomst geplaatst.

Aan de miljoeneninvestering ging een lange en grondige voorbereiding vooraf. In Duitsland en Japan werden diverse drukpersen met elkaar vergeleken. "In dit topsegment zijn de verschillen klein, maar snelheid wordt steeds belangrijker", benadrukken Floor en Anton de Groot van De Groot Drukkerij. "Je kunt het vergelijken met de pitstop in de Formule 1; het draait letterlijk om seconden."

Toptechniek

Uiteindelijk kwam KBA, één van de oudste drukpersfabrikanten ter wereld, als beste uit de bus. Floor de Groot: "De toptechniek die KBA levert, gaf mede de doorslag. Hiermee hebben we de nieuwste generatie offset drukpersen in huis. Het is de volgende stap op het gebied van automatisering; bij vrijwel het gehele drukproces is menselijke inbreng niet nodig, zodat de kans op fouten nog verder wordt teruggebracht. Ons doel met de nieuwe pers, die overigens een even grote capaciteit heeft als twee van onze huidige persen, is de omzet in de toekomst verder uit te breiden en zo onze werkgemeenschap in stand te houden."

Een camera die bij een snelheid van 18.000 vellen per uur elk vel afzonderlijk controleert op scherpte en kleurkracht en waar nodig zorgt voor correctie; dat zorgt voor de constantheid in de kwaliteit. "De garantie die we onze klanten zo kunnen geven is van een grote meerwaarde. Daarnaast worden de insteltijden aanmerkelijk verkort, waardoor bij het opstarten de hoeveelheid afval tot een minimum wordt beperkt."

Premere

De snelheid van de nieuwe drukpers is ook voor Premere, het onderdeel van De Groot Drukkerij waar via internet drukorders ingediend kunnen worden, een aanwinst. Anton de Groot: "Zeker omdat we kleine orders kunnen bundelen en gezamenlijk op de pers brengen; zo zijn ze zeer snel klaar voor onze klanten."