• De vergadering trok veel pers en publiek.
• De vergadering trok veel pers en publiek. Foto: Ab Donker

Miranda de Vries: 'We gaan stap voor stap te werk'

Onderzoek opvang extra statushouders

geldermalsen • Het college presenteert hiervoor komend najaar een aantal scenario's. Daar horen ook suggesties voor de huisvesting bij, zoals leegstaande gemeentelijke gebouwen of woonunits. De raad drong aan op dit pakket maatregelen en pleitte bovendien voor een snelle integratie van de statushouders. Voorwaarde is wel dat hun komst niet ten koste gaat van de huisvesting van 'eigen' inwoners. Tijdens het debat bleek dat er op korte termijn onvoldoende draagvlak is voor een AZC. Voor de circa 120 asielzoekers die Geldermalsen binnen de regio Rivierenland op moet vangen, zoekt de gemeente aansluiting bij de regiogemeenten. Het debat zorgde voor een afgeladen gemeentehuis. De vergadering verliep zonder problemen. De aangekondigde demonstratie van de actiegroep 'AZC nee' werd afgeblazen. Agenten en beveiligers hoefden niet in te grijpen.

In het eerste deel van de vergadering sprak de raad over het herstel van het vertrouwen tussen gemeentebestuur en inwoners na de gebeurtenissen van december. Toen stelde het college voor 1500 asielzoekers in Geldermalsen op te vangen. Zes dagen later werd de raadsvergadering over de komst van zo'n groot AZC door relschoppers verstoord. De afgelopen maanden probeerden raad en college via gesprekken met inwoners het vertrouwen te herstellen. De overgrote meerderheid van de raad vond vorige week dat het college op de goede weg is en er blijvend gezocht moet worden naar openheid en transparantie. "Wat in december is gebeurd, vormt een inktzwarte vlek op ons blazoen. Het gaat jaren duren voor dat is weg gepoetst", zei SGP-leider Lourens van Bruchem. "De vertrouwensbreuk tussen college, raad en inwoners is dagelijks voelbaar. Daar moeten we blijvend aan werken", vond ook VVD-er Frank Broedelet. Voorman Jos Rietbergen van Leefbaar Geldermalsen leverde snoeiharde kritiek op het college. "Men doet er alles aan om het eigen falen te verbloemen. B&W zijn vergeten op te stappen na alle misperen. Door hun solistisch optreden is de rust in de samenleving verstoord."

Daarna boog de raad zich over de opvang van vluchtelingen. De angel was twee weken geleden al uit het debat gehaald toen alle fracties - op D66 na - lieten weten dat de komst van een AZC nu geen optie is. Van Bruchem: "De gesprekken met de inwoners toonden aan dat 20% tegen de komst van een AZC is, 20% is voor en de rest staat er neutraal tegenover, zolang het om kleinschalige opvang gaat. In december is veel kapot gemaakt. Die wonden moeten genezen. Om leiderschap te tonen, hebben we afgesproken dat er nu geen AZC komt." Dat is overigens geen 'garantie' voor de langere termijn. Meerdere fracties, waaronder SGP en Dorpsbelangen, lieten doorschemeren dat een nieuwe vluchtelingenstroom de situatie kan veranderen. "Het aantal vluchtelingen daalt. Als de vluchtelingenstroom weer toeneemt, moeten we misschien opnieuw de discussie aangaan", opperde Ed Goossens (Dorpsbelangen). Daar was Broedelet het niet mee eens. "De huidige koers wordt breed gedeeld. Laten we daarvoor kiezen en niet over een half jaar een nieuwe draai maken." PvdA-voorman Wim Timmermans drong er op aan om in hoog tempo tijdelijke woningen voor de statushouders beschikbaar te krijgen. "College kom met verschillende scenario's en betrek daar ook de inspanningen van vrijwilligers bij."

B&W komen in september of oktober met een voorstel terug naar de raad. D66-voorman Jan de Geus – die na zijn aanvankelijke teleurstelling over het standpunt van de raadsmeerderheid 'blij' werd van alle suggesties - drong aan op haast 'vanwege de urgentie'. Daar voelden de andere fracties niet voor. "Als we één ding geleerd hebben, is dat haast niet werkt." Burgemeester Miranda de Vries: "We gaan voortvarend aan de slag, maar doen dat stap voor stap. Wij hebben geleerd van onze fouten."

André Bijl