• Juf Maaike (midden rechts) geniet van het drophappen tijdens haar afscheidsfeest.
• Juf Maaike (midden rechts) geniet van het drophappen tijdens haar afscheidsfeest. Foto: Janneke Boogaard

Elke dag rent ze twee uur door de school, of langer: tot het klaar is

Wie vult voortaan de dropjespot?

heukelum • Wie zet nou voortaan het oud papier buiten? Wie ruimt de vaatwasser uit? Wie zorgt dat er genoeg wc-papier is? Directeur Margreet de Deugd bedenkt hoe langer hoe meer zaken die in het nieuwe schooljaar even geregeld moeten worden. Tot nu toe kwamen al die dingen geruisloos goed. Dankzij 'juf Maaike'.

In 1984 kwam ze samen met haar schoonzus Janny op de Heukelumse school werken. Ze had er toen al zo'n tien jaar schoonmaakwerk op de kleuterschool op zitten. Daar was ze ooit voor gevraagd. "De kleuterschool heette De Bron, er zaten in die tijd wel 38 kleuters op", vertelt ze aan Margreet, die watertandt bij zulke aantallen. Maar ja, wat wil je met die grote gezinnen van vroeger. De familie van Maaike was er daar één van. Zelf heeft ze ook op de school gezeten waar ze later zou gaan werken, evenals haar drie kinderen en twee van haar kleinkinderen.

Toen de kleuterschool zoals overal opging in het basisonderwijs, raakte ze in eerste instantie haar baan kwijt, want op de basisschool waren al twee werksters. Maar na een poosje vertrokken die en Janny en Maaike namen het werk op zich. Elke dag 'rent' ze twee uurtjes door de school, "of langer, wij kijken niet op een uur, we gaan gewoon door tot het klaar is", aldus Maaike. Ze komt altijd direct na schooltijd. "Dat vind ik gezelliger dan 's avonds, dan is het zo'n saaie boel. Er is trouwens wel een groot verschil met dertig jaar geleden: toen waren de leerkrachten tien minuten nadat de school uit was allemaal weg. Nu zijn ze er bijna altijd nog zolang ik aan het werk ben. Hun baan is echt drukker geworden."

Margreet: "Onze school is te klein voor een conciërge, maar met Maaike hadden we die eigenlijk toch. Ze komt ook gerust op andere tijden, bijvoorbeeld om even het alarm aan te zetten."

De Deugd is de vierde directeur die Maaike heeft zien komen. Ook heel wat leerkrachten heeft ze verwelkomd en uitgezwaaid. Verschillenden komen deze vrijdagochtend even om de hoek kijken. "Wat zie je er netjes uit!" zeggen ze allemaal, wijzend op haar corsage. Het is één van de details waarmee De Wegwijzer laat merken dat Maaike veel meer was dan 'de werkster'.

Als een groot deel van haar familie, inclusief schoonzus Janny die tien jaar geleden stopte met het schoonmaakwerk, is gearriveerd, begint een verrassingstournee door de school. De kinderen van groep 1 tot en met 4 bekronen 'juf Maaike' tot onbetwiste Miss Proper. Ook dropjes mogen niet ontbreken in het feestprogramma. Maaike zorgde namelijk altijd dat de grote pot met lekkers in de lerarenkamer werd aangevuld.

Spijkerpoepen en koekhappen krijgen vandaag een andere invulling: drop blijkt zich er ook prima voor te lenen. Maaike geniet het liefst een beetje op afstand, terwijl haar kleinkinderen vrolijk meedoen met de spelletjes. Het lijkt de koninklijke familie op Koningsdag wel.

Over koninklijk gesproken: Maaike was ook van de partij toen de school jaren geleden koningin Beatrix mocht ontmoeten in Nijmegen. Dat viel een beetje tegen, herinnert ze zich lachend: het staatshoofd reed in sneltreinvaart voorbij. Of die keer dat alle ramen van de school sneuvelden door vuurwerk. "We hadden ze net gezeemd!" Eén keer moest de school zelfs twee weken dicht, toen in 2002 bij een controle bleek dat er asbest in het dak zat. "Dat wist ik al lang", zegt Maaike droog, "daar waren we achter gekomen nadat we tijdens het schoonmaken een nest bijen onder het plafond hadden ontdekt."

Het afscheidsfeest eindigde vrijdag met een ijsje van Maaike voor alle kinderen. Ze zal de schol zeker missen, en de school haar. "Ik moet maar even zien wat ik ga doen als ik uit het vaste ritme ben van twee uur per dag naar school." De onderbouw heeft wel een tip: droppoepen en drophappen.


Janneke Boogaard