• Het Vijfheerenlanden Beraad vergaderde woensdag in Het Bosch in Lexmond.
• Het Vijfheerenlanden Beraad vergaderde woensdag in Het Bosch in Lexmond. Foto: Dick Aanen

Zuid-Holland en Utrecht verdeeld over provinciekeuze

Patstelling bij herindeling gemeenten

lexmond • "Het ziet er niet goed uit", zei burgemeester Wim Groeneweg van Vianen woensdagavond tijdens een bijeenkomst in Lexmond met de raadsleden van de drie fusiegemeenten.

De Utrechtse/Zuid-Hollandse Interprovinciale Commissie (IPC) had al begin juni advies moeten uitbrengen. Er druppelen echter steeds meer signalen door dat de Utrechtse en Zuid-Hollandse bestuurders verdeeld zijn over de provinciekeuze voor de nieuwe gemeente.

Leerdam en Zederik

De meerderheid van de gemeenteraden spraken vorig jaar november in meerderheid hun voorkeur uit voor de provincie Utrecht. Op het provinciehuis in Zuid-Holland hecht men er toch grote waarde aan dat Leerdam en Zederik 'binnenboord' blijven.

De IPC wordt gevormd door de Zuid-Hollandse gedeputeerden Rogier van de Sande en Adri Blom-Lemstra en de Utrechtse gedeputeerden Mariëtte Pennarts-Pouw en Bart Krol. De IPC heeft aangegeven volgende week dinsdag uitsluitsel te geven en de gemeenten daarover te berichten.

Als de IPC het onderling dan nog niet eens is, komt er geen advies en zal ook de zogenaamde Arhi-procedure niet kunnen worden gestart. Zo'n unieke patstelling is in Nederland nog niet eerder voorgekomen. Het is zelfs zo dat de wet niet voorziet wat er moet gebeuren in een dergelijke situatie.

Fracties in de Leerdamse gemeenteraad reageerden donderdag verontwaardigd op het nieuws. "Moet je herverdelen, omdat je te weinig bestuurskracht zou hebben, ga je daar lekker mee aan de slag, en nu zijn het juist de provincies die gebrek aan daadkracht tonen", klonk het in de wandelgangen. CDA-fractieleidster Martine Visser liet in haar 'beschouwingen' bij de Perspectiefnota aan duidelijkheid niets te wensen over. "Waar heel veel werk om de herindeling tot een succes te maken plaats vindt in Vianen, Zederik en Leerdam, moet er een relatief eenvoudige keuze gemaakt worden door de IPC over de provincie. En nu dreigt juist dat te mislukken."

Toekomstperspectief

"We gaan samen een mooie nieuwe gemeente vormen, met een prachtig toekomstperspectief voor de bewoners en de bedrijven", aldus VVD-voorman André van der Leest. "In een korte periode zijn we al erg ver gekomen in de onderlinge samenwerking, zowel de ambtelijke organisatie als ook de colleges en raden." Daaruit mag volgens Van der Leest rustig de conclusie worden getrokken dat een fusie die van onderop wordt ingezet en is gebaseerd op vertrouwen de beste kans van slagen heeft. "Wij zijn daar erg verheugd over en we verwachten dat de minister van binnenlandse zaken hiervoor zijn steun uitspreekt, inclusief de voorkeur voor de provinciekeuze. Desnoods zonder de Interprovinciale Commissie. Wat ons betreft wordt er gewoon een klap op die herindeling gegeven", aldus Van der Leest die de fusiedatum van 1 januari 2018 dan ook 'knalhard' overeind houdt.

De burgemeesters van Leerdam, Vianen en Zederik zullen deze week reageren op de ontstane situatie.


André Bijl/Dick Aanen