• Streven: geen alcohol onder de achttien jaar.
• Streven: geen alcohol onder de achttien jaar. Foto: aangeleverd

Ouders krijgen 'Alcohol nee'-contract

regio • Kort voor de komende zomervakantie ontvangen leerlingen van groep 8 van de basisscholen in de regio Rivierenland een 'Alcohol nee'-contract.

Gemeenten, GGD en IrisZorg vinden het belangrijk om leerlingen en hun ouders en verzorgers goede informatie over alcohol te geven. En ze willen ouders stimuleren hierover met hun kinderen in gesprek gaan. Na de zomervakantie gaan de groep 8 leerlingen naar het voortgezet onderwijs. Een nieuwe omgeving en allerlei veranderingen. Als kinderen naar de brugklas gaan proberen ze graag nieuwe dingen uit. Daarom is dit hèt moment om over alcohol te praten. De leerlingen in de gemeenten Buren, Neder-Betuwe, Culemborg, Geldermalsen, Lingewaal, Maasdriel, Neerijnen, Tiel en Zaltbommel ontvangen een speciaal 'Alcohol nee'-contract dat ze samen met hun ouders kunnen ondertekenen. Ze beloven hun ouders/verzorgers geen alcohol te drinken tot ze achttien jaar zijn.

Uit onderzoek in de regio Rivierenland bleek dat ouders/verzorgers wel weten dat ze grenzen moeten stellen over alcoholgebruik. Maar ze weten niet precies hoe ze dit moeten doen. Daarom krijgen de leerlingen ook informatie voor hun ouders met tips over dit onderwerp. Ouders hebben veel meer invloed op het drinkgedrag van hun kinderen dan ze zelf denken. Vooral bij het uitstellen van de leeftijd waarop ze gaan drinken spelen ouders een belangrijke rol.

Het terugdringen van alcohol onder jongeren blijft speerpunt in de regio Rivierenland. Gezamenlijk doel is dat iedereen het normaal vindt dat jongeren onder de achttien jaar geen alcohol drinken.