• Fabio Jakobsen wint de sprint tijdens het NK voor beloften.
• Fabio Jakobsen wint de sprint tijdens het NK voor beloften. Foto: Cor Vos

Fabio Jakobsen wordt Nederlands kampioen

ouddorp • Vorig jaar was hij er al zo dichtbij (tweede), vrijdagavond lukte het wel: Fabio Jakobsen uit Heukelum werd nationaal kampioen wielrennen op de weg bij de beloften.

De 19-jarige renner van de SEG Racing Academy was in Ouddorp de rapste in de massasprint. Hij verwees ploeggenoot Tim Ariesen uit Rhenen en Raborenner Martijn Budding uit Veenendaal naar de plaatsen twee en drie.

Wind

Er stond vrijdag veel wind op het vlakke parcours op Goeree-Overflakkee, op het lijf geschreven van de jonge renner. Jakobsen was vooraf al vol zelfvertrouwen. Vanaf de start werd er keihard gekoerst.

De wedstrijd kende een aantal aanvallers, waaronder Merijn Korevaar (Groot-Ammers) en Jasper de Laat. De Laat was in topvorm en reed in de slotkilometers ook nog een tijdje solo voor het peloton uit. Maar het was toen al duidelijk dat hij het niet ging redden tegen de jagende meute.

Massasprint

Het draaide na 175 kilometer uit op een massaspurt, waarin Jakobsen zijn mannetje stond. Merijn Korevaar moest in de sprint genoegen nemen met de 37e plaats.

De renners legden het parcours af in een tijd van 3 uur en 55 minuten, dus met een gemiddelde van ruim 44 kilometer per uur.

Fabio Jakobsen wordt gezien als een groot sprinttalent. Voor de renner uit Heukelum is het de tweede grote overwinning van dit wielerseizoen. In april werd het sprintkanon in Zierikzee gehuldigd als winnaar van de tweede etappe van de ZLM Roompot Tour. Ook toen kwam het aan op een massasprint, waarin hij op superieure wijze de Italiaan Simone Consonni en de Spanjaard Ivan Garcia Cortina versloeg.

Vorig jaar behaalde Fabio Jakobsen in Emmen al een tweede plaats achter Stan Godrie. Die was er dit keer niet bij, omdat hij inmiddels de leeftijd van 23 heeft bereikt. Jakobsen hoopt uiteindelijk door te stoten naar de profs.

Ook voor rennersclub Jan van Arckel was het behalen van de Nederlandse titel van Fabio Jakobsen een prachtig succes. Het NK was sowieso al zeer geslaagd voor de club. Jan Willem van Schip werd derde bij het NK tijdrijden voor beloften, en Ingrit Verhoeff pakte een bronzen plak bij de meisjes Nieuwelingen. Het NK-tijdrijden in Middelharnis heeft Jeanne Korevaar woensdag de twaalfde plaats opgeleverd. De Groot-Ammerse wielrenster gaf 4:36 min. toe op winnares Annemiek van Vleuten, die een klasse apart was. Bij de junioren zette Rens Tulner (Lexmond) de 23e tijd neer. Bas Ottevanger (Groot-Ammers) eindigde als 34e. Ze waren respectievelijk 1:39 min. en 2:42 min. langzamer dan de nieuwe nationaal kampioen Stijn Damen.