Een plaats voor mensen met nah

regio • Leerdamse Kitty Frederix wil een ontmoetingsplek creëren voor mensen met niet-aangeboren hersenletsel (nah). Inspiratie hiervoor haalde Frederix uit Tilburg, waar een zogenaamd NAHuis bestaat.

Zelf liep Frederix hersenletsel op na een auto-ongeluk op haar 41ste. Ze schrijft hierover: "Volgens velen ben ik er goed vanaf gekomen. Nou, dat is maar hoe je het bekijkt, want ik ben wel volledig arbeidsongeschikt. Alles werkt nog, maar niets voor honderd procent."

Frederix vindt dat er voor de nah-doelgroep maar bar weinig is te doen in de regio. In Spijkenisse, waar ze eerst woonde, was dat anders. Daar waren er voldoende mogelijkheden tot het ontmoeten van lotgenoten, er waren nah-cafés en een afasiesoos. In de Vijfheerenlanden is er eigenlijk niets. En dat is jammer, vindt ze. Want mensen met nah kunnen veel hebben aan informatie van lotgenoten. "Zeker in de begintijd, toen ik net weer thuis was en mijn begeleiding gestopt was, liep ik regelmatig tegen dingen aan en zocht me rot voor de antwoorden." Onlangs stuitte ze op een artikel over een NAHuis. Dit is een plaats waar mensen met nah heen kunnen om elkaar te ontmoeten en informatie uit te wisselen. "Ik dacht meteen: dat heb ik nou gemist!".

Haar ambitie is nu om zoiets dergelijks op te zetten voor Leerdam en omliggende gemeenten. Om een goed beeld te krijgen van de vragen van mensen met nah en hun omgeving, organiseren gemeente Leerdam, stichting SamenDoen en MEE AV samen met Kitty Frederix twee bijeenkomsten waar mensen met nah vertellen waar ze behoefte aan hebben. Belangstellenden die niet aanwezig kunnen zijn, kunnen hun inbreng of reactie mailen naar SamenDoen: info@samendoen.expert. De eerste bijeenkomst is op woensdag 29 juni van 10:00 tot 11:30 uur. De tweede bijeenkomst is op dinsdag 5 juli van 19:30 tot 21:00 uur. Beide bijeenkomsten zijn in Emma. Vooraf aanmelden bij SamenDoen via info@samendoen.expert of 0345-637363.