• De winnaars van de Lingewaalloop bij de heren met Pol Nabben op de hoogste trede.
• De winnaars van de Lingewaalloop bij de heren met Pol Nabben op de hoogste trede. Foto: aangeleverd

Pol Nabben en De Kok winnaars

herwijnen • Pol Nabben en Marjon de Kok hebben zaterdag de vijftiende Lingewaalloop in Herwijnen gewonnen. Voor beiden een primeur: ze wonnen nooit eerder een wedstrijd in het Univé Grote Rivieren Loopcircuit.

De 10 kilometer bij de mannen leek eerst uit te draaien op een tweestrijd tussen Egbert Hooijkaas en Henkjan den Braven. De nummers een en twee uit het tussenklassement gingen snel van start. Nabben koos zijn eigen tempo in het groepje erachter. Na de eerste ronde had Nabben het duo te pakken. Den Braven loste in de zesde kilometer en toen Pol Nabben versnelde de dijk op moest ook Hooijkaas eraf. Den Braven zette nog wel een eindsprint in, maar daardoor liet Nabben zich niet meer verslaan, zoals enkele weken eerder in de Krakelingenloop in Heukelum. "Ik heb een paar keer extra achterom gekeken", lachte de winnaar, die vorige week ook al een 10 kilometer in Gennep op zijn naam schreef. "Maar ik kon tot het einde goede kilometertijden lopen." De winnende tijd was 33.42, Den Braven en Hooijkaas volgden in 34.00 en 34.10.

Bij de vrouwen was de strijd minder spannend. Geen Vanessa Hartman, Petra Sloots of Agnes Schipper aan de start, die de prijzen deze jaargang verdeelden. Op eenzame hoogte acteerde ditmaal Marjon de Kok. De Brabantse had zich naar de Lingewaalloop toe-gegoogeld. "Ik ben aan het terugkomen van een lange blessure en wilde graag een 10 kilometer lopen. Hier zat misschien een parcoursrecord in." Dat lukte ruim met haar winnende 38.17. "Ik hoopte op 38.30, dus ben tevreden. Het is een mooi parcours. Ik kom zeker een keer terug."

Het aantal deelnemers lag op recordhoogte: bijna 550. Dat was mede dankzij het schoolproject van voormalig marathonkampioen Gerard Nijboer. Voor de leerlingen van het KWC uit Culemborg was de 5 kilometer de afsluiting van het project. Nijboer was zelf present om 'zijn' deelnemers te onthalen aan de finish. Winnaars: Pol Nabben (Msen), Fouad Fertoute (M35), Egbert Hooijkaas (M45), Jan Prins (M55), Henk van der Stelt (recreanten), Marjon de Kok (V35), Susan Hagevoort (V45), Cindy van Luttikhuizen (recreanten), Wouter Baas (5 km.), Bianca Wagemakers (5 km.), Pim van Eijk (jongens 6-7), Isis Versluis (meisjes 6-7), Aron de Bruin (jongens 8-9), Noor van de Hoef (meisjes 8-9), Nathan van Zandwijk (jongens 10-12), Avi Jumnoodoo (meisjes 10-12). Alle uitslagen en klassementen zijn te vinden op www.avtyphoon.nl/loopcircuit. De zesde wedstrijd wordt op 3 september in Noordeloos gehouden.