Parkeren, vrachtverkeer en overlast door jongeren pijnpunten

Bewoners geven Oosterwijk een negen

oosterwijk • Dat bleek tijdens het laatste Raadsplein voor de zomervakantie in verenigingsgebouw Zangershof. Aan het einde van een broeierige avond vroeg voorzitter Cees Taal naar het woongenot in het pittoreske dorpje. Dat bleek ongekend hoog. Een rondje door de zaal leverde een serie negens, een verdwaalde 8,5 en zelfs een tien op. "Tenminste zodra we glasvezel hebben", aldus iemand uit het 'onrendabele gebied'. De wethouders Van der Leij en Bruggeman legden uit dat daar hard aan wordt gewerkt.

Maar zelfs in Oosterwijk is niet alles goud wat er blinkt. "Het haantje op de kerktoren draait niet. Dat zijn ze bij de restauratie in 2001 vergeten terug te plaatsen", zei bewoner Hans de Wit. Wethouder Teus Meijdam – vaak de 'pineut' tijdens de Raadspleinen - beloofde de zaak te gaan bekijken. Aart Trappenburg wees op de 'zegeningen' van het 'beschermd dorpsgezicht'. "Dat is prachtig, maar het is niet de bedoeling dat we hier geen dingen mogen die elders in Leerdam wel kunnen. Mensen moeten zonder problemen kunnen verbouwen." Een dorpsgenote vond die beperkingen reuze meevallen: "Wij hebben een uitbouw gerealiseerd. Stap gewoon naar de gemeente." Daar was Meijdam het mee eens. "Natuurlijk ben je door dat 'beschermd dorpsgezicht' aan regels gebonden, maar in goed overleg zijn er volop mogelijkheden."

En ook in Oosterwijk is er sprake van overlast. Bijvoorbeeld door het gebrek aan parkeergelegenheid. Vreemden maken gebruik van een ruimte langs de Koenderseweg – voor een opslagplaats - die eigenlijk particulier terrein is. "Te pas en te onpas zetten vreemden daar hun auto's neer. Er staan nu bordjes, zodat we ongewenste bezoekers kunnen aanspreken. Eerder was er ook sprake van overlast door drugsdealers en stelletjes die zich daar 'ophielden'. De politie weet ervan, die overlast is nu gedeeltelijk verplaatst naar recreatieterrein Galgenwaard", vertelde Hanneke Schep. Bewoners constateerden dat er steeds vaker vrachtverkeer door het dorp komt. "Ze rijden steeds harder. Ze komen met zestig door de bocht bij de Oudendijk. Levensgevaarlijk, bovendien komen er scheuren in de huizen."

Politici wezen erop dat een Dorpsraad – Oosterwijk heeft 'alleen' een buurtvereniging - zulke klachten snel door kan geven. Maar de 'zaal' vond dat gemeente en waterschap ook zonder Dorpsraad op moeten treden. "Er is gebeld vanaf juli 2014." Teus Meijdam beloofde met de bewoners om de tafel te gaan zitten om de problemen op te lossen. "Want die hoor ik nu voor het eerst." Overlast is er ook rond de bankjes op de Lingedijk. "Jongeren zitten daar tot midden in de nacht. Dat is niet erg als het 'netjes' gebeurt. Maar: ze gillen en gebruiken drugs." Wethouder Bart Bruggeman adviseerde omwonenden contact te zoeken met de jongeren. "Ik wil het niet bagatelliseren, maar spreek ze aan." Een bewoner had een andere oplossing. "Ik zet ze op de foto. Midden in de nacht. Een keer flitsen doet wonderen."

André Bijl