Burgemeester: 'Wie nu niet komt, moet later niet zeuren'

Neerijnen Top geslaagd experiment

neerijnen • De NeerijnenTop is een initiatief van de gemeenteraad. "We willen graag horen wat u belangrijk vindt", zo stond in de uitnodiging. "Samen met u gaan we aan de slag om goede ideeën om te zetten in acties en initiatieven."

Het liep niet storm, maar de opkomst was zeker niet slecht. "Als ze nu niet komen, moeten ze ook niet meer zeuren", zei burgemeester Harry de Vries in een inleidend praatje.

Gemeenschap

"Eerlijk gezegd vind ik het helemaal niet zo'n klein clubje", vond Guido Enthoven, initiatiefnemer van het Instituut Maatschappelijke Innovatie. Hij is expert op het gebied van interactie en innovatie en adviseert ministeries en gemeenten over dialoogvoering, burgerparticipatie en toekomstverkenningen, "Soms komen er tien of vijftien mensen af op zo'n bijeenkomst, soms 50 of 70 of nog meer. Je hebt ze in allerlei soorten en maten. Het gaat er om wat voor energie in de gemeenschap zit en wat voor ideeën er leven. Vroeger verwachten wij alles van de overheid, maar dat is niet meer zo."

Burgers zien volgens Enthoven steeds meer in dat ze zelf het heft in handen moeten nemen. "Je ziet her en der in het land groepjes van burgers ontstaan die samen een lokale energiecoöperatie starten of –zoals in Austerlitz- waar inwoners een eigen zorgcollectief zijn begonnen."

Burgeravonden

De Neerijnen Top was het vervolg op drie drukbezochte burgeravonden die in mei zijn gehouden in Ophemert, Waardenburg en Haaften. De burgeravonden en de top zijn mede georganiseerd met het oog op de groeiende samenwerking met Geldermalsen en Lingewaal. De bijeenkomsten moeten uitmonden in goede uitgangspunten richting die samenwerking en in concrete acties en initiatieven.

Er was tijdens de Neerijnen Top van alles en nog wat georganiseerd voor de bezoekers. Naast workshops waren er kinderactiviteiten en kraampjes met hapjes en drankjes. Verenigingen en medewerkers van de gemeenten gaven een kijkje in hun keuken en kunstenaars toonden hun werk. Op het buitenterrein van het kasteel brachten twee Neerijnense mannenkoren zeemansliederen ten gehore.

Vooral leefbaarheid en veiligheid zijn belangrijk voor de inwoners van Neerijnen. Er wordt nog steeds te hard gereden in de dorpskernen, geklaagd over het motorverkeer op de dijken. Er zou best wat meer aandacht mogen zijn voor het behoud van de speelterreinen en een afgebakende hondenuitlaatplaats in Haaften en Ophemert zou ook niet verkeerd zijn.

Inhoudelijk werd er wat verder ingezoomd op het onderwerp tijdens een workshop onder leiding van burgemeester De Vries. Die vond plaats op het terras bij de kasteelvijver, een inspirerende omgeving dus. Lidy Schut en Ida Schinkelshoek leverden kritiek op de huidige plannen voor het appartementencomplex Molenblok in Varik.

"Het zou zo mooi zijn als we hier een all-in voorziening zouden krijgen voor het dorp. Niet alleen appartementen, maar ook zorgvoorzieningen, met bijvoorbeeld een restaurant, een kinderdagverblijf, een apotheek. Voorzieningen waar ze ook in Opijnen, Ophemert en Est van kunnen profiteren. We hebben dat al diverse keren aangekaart bij de gemeente, maar het wordt steeds weer weggewuifd."

Pinautomaat

Een oudere meneer uit Haaften klaagde over het gebrek aan voorzieningen in zijn dorp. "Wat is er nu nog over voor ouderen: niks. Kulturhus De Burcht is naar buiten verplaatst en in de kern van het dorp is helemaal niks over." Tot overmaat van ramp is ook de Rabobank vertrokken. Er is zelfs geen pinautomaat meer in het dorp. Burgemeester De Vries daagde de Haaftense bewoner uit. "Als u binnen vier weken in staat bent om dertig medestanders te vinden, dan beloof ik u dat ik ga praten met de directeur van de Rabobank."


Dick Aanen