Alle Lingewaalswe wensen op een rijtje

Raad bepaalt bij Perspectiefnota

asperen • De plaatselijke politiek moet zich uitspreken over een imposante lijst van 26 plannen. Bij enkele beleidsvoornemens – zoals het convenant over sporten en bewegen en de huisvesting van statushouders – adviseren B&W om die over te nemen. Bij de overgrote meerderheid van de plannen is het afwachten wat de raadsmeerderheid er van vindt. "Alle ambities en plannen die bij raad en college leven hebben we verzameld, opgeschreven en 'ongecensureerd' doorgestuurd naar de raad", legt wethouder Govert van Bezooijen uit. Andere jaren ging het college vaak vooraf met de stofkam door het wensenlijstje. Maar met de bestuurlijke opschaling in het verschiet willen B&W alle wensen in beeld brengen. "Dat kan een flinke discussie worden in de raad." Volgens Van Bezooijen is het mogelijk het overgrote deel van de wensen te honoreren en komend jaar toch een sluitende begroting te presenteren. Als het complete verlanglijstje wordt uitgevoerd, laat de begroting in 2017 een tekort zien van 66.500 euro, het jaar daarop ontstaat een plus van 35.000 euro, oplopend tot 239.000 euro in 2020. Al geven B&W wel aan dat door onduidelijkheden in het rijksbeleid de cijfers minder betrouwbaar zijn dan in voorgaande jaren. "De raad maakt per onderwerp de afweging of het nodig is en of men er geld voor over heeft. Sommige zaken kunnen gefaseerd worden uitgevoerd, dat drukt de kosten", aldus Van Bezooijen die benadrukt dat 'potverteren' niet aan de orde is. "We hoeven het geld niet op te maken. We kijken waar echt behoefte aan is."

Ontsluitingen

Bij de wensen staan onder meer calamiteitenontsluitingen voor de bedrijventerreinen De Oven in Asperen en de Zeiving-Zuid in Vuren. Het gaat om wandel- en fietspaden, die ook gebruikt kunnen worden door hulpdiensten zoals de ambulance. De raad heeft eerder bepaald dat zo'n ontsluiting niet nodig is, maar de Veiligheidsregio Gelderland-Zuid benadrukt dat het uit veiligheidsoogpunt beter is deze bedrijventerreinen van een extra ontsluiting te voorzien. De werkgroep Keurmerk Veilig Ondernemen is het daar mee eens. Bij de keuze voor een ontsluiting via een wandelpad bedraagt de investering 102.000 euro - wat bij een afschrijvingstermijn van 40 jaar leidt tot kapitaallasten in het eerste jaar van 4.600 euro. Het tweede scenario mét calamiteitenroute kost 312.000 euro met een jaarlijkse last van ongeveer 14.000 euro. "Het kost veel tijd en geld, want de route gaat over het terrein van derden. De raad moet hierover beslissen", laten de wethouders Van Bezooijen, Van Sambeek en Bel eensgezind weten.

Hetzelfde geldt voor de beeldkwaliteit van de bedrijventerreinen. Uit een recente schouw bleek dat het kwaliteitsniveau van De Oven en Zeiving-Zuid te wensen over laat. De raad stelde eerder dit niveau vast en kijkt nu of het niet een tandje beter moet. Zo zouden de klinkers vervangen moeten worden door asfalt. Daarnaast gaat het om kleinere posten, zoals de aanpassing van verlichting, aanleg van inritten, de parkeerstroken en het onderhoud van openbaar groen. Het project kost 725.000 euro en zorgt voor een jaarlijkse last van 71.000 euro. "Als we gehoor geven aan de schouw moeten we investeren, maar ook hier beslist de raad." Andere wensen zijn de aanleg van een rotonde op de N830 ter hoogte van de Nieuwe Steeg, het opknappen van de Appeldijk in Heukelum en de aanpak van het metselwerk van de Stadswal in Asperen.

André Bijl