Lingewaal sluit 2015 af met fors batig saldo

asperen • De gemeente Lingewaal sluit het jaar 2015 af met een batig saldo van 700.000 euro.

Het grootste overschot – 450.000 euro – komt uit het sociaal domein. Alle overige taken die de gemeente uitvoert, zoals veiligheid, milieu, onderhoud openbare ruimte, gebouwen en ruimtelijke ordening leveren een 'voordeel' op van 250.000 euro.

Gemeenten houden vaker geld over; in veel gevallen blijk dat voordeel dan te zijn behaald door het niet uitvoeren of uitstellen van plannen en taken. Uit het jaarverslag blijkt dat de gemeente ondanks het overschot bijna alle plannen voor 2015 wél heeft uitgevoerd. "Het algehele beeld van 2015 is dat er aansprekende resultaten zijn behaald en dat we op alle programma's een positief beeld kunnen laten zien", zegt wethouder van financiën Govert van Bezooijen. Hij benadrukt dat het niet vaak voorkomt in Lingewaal dat de jaarcijfers zo fors afwijken van de begroting. "Doorgaans blijven we dichter bij de begroting."

De 'meevaller' in het sociale domein komt door de forse investeringen die de gemeente eerder op dit punt heeft gedaan – ondermeer via de aanpassing van woningen en de bekostiging van hulpmiddelen. "Het afgelopen jaar kwamen er minder aanvragen binnen. Bovendien plukken we de vruchten van het beleid dat we hebben ingezet. We pakken veel zaken aan de 'voorkant' op, mikken erg op preventie."

Toch houden B&W de vinger aan de pols en bewaren het geld voorlopig voor het doel waar het voor is bestemd. "Het blijft beschikbaar voor het sociaal domein, we gaan er geen lantaarnpalen van kopen." Het college sluit niet uit dat dit of komend jaar de aanvragen weer toenemen of dat er – bijvoorbeeld door regionale afspraken - extra uitgaven moeten worden gedaan. Vandaar dat het geld drie jaar lang in het daarvoor bestemde potje blijft. Pas als de overschotten structureel blijken te zijn, overwegen B&W het geld op een andere manier te gaan gebruiken. "Na drie jaar weten we waar we staan. We willen ons nu niet rijk rekenen."

André Bijl