• Directeur Allison de Rooij-Prince temidden van enkele van haar leerlingen.
• Directeur Allison de Rooij-Prince temidden van enkele van haar leerlingen. Foto: Dick Aanen

Nieuwe directeur El Boukhari

Geloof in 'worden wie je bent'

U bent zelf praktiserend christen. Toch bent u directeur van een islamitische school. Is dat niet moeilijk te combineren? "Ik ben dertien jaar lang onderwijzer geweest op deze school en heb destijds zelfs met volle overtuiging gekozen voor islamitisch onderwijs. Wat mij in al die jaren vooral heeft uitgedaagd is de tweetaligheid van de kinderen. Ik kan zelfs zeggen dat kennismaking met andere culturen en andere levensbeschouwingen mijn leven heeft verrijkt. Ik zie dat absoluut niet als een bedreiging. De meeste kinderen op El Boukhari hebben Arabisch of Turks als moedertaal, de voertaal op school is Nederlands. Ik weet heel goed wat dat betekent, omdat ik zelf ben geboren en opgegroeid in Engeland. Dus ook voor mij is Nederlands mijn tweede taal.

Maar tweetaligheid maakt het allemaal wel een stuk lastiger, toch? "Dat kun je wel zeggen. Het is een voortdurende uitdaging. Op het moment dat de kleuters op vierjarige leeftijd de school binnenstappen, hebben ze een taalachterstand. Het ontbreekt ze vooral aan voldoende woordenschat. Op onze school proberen we de kinderen enerzijds de islamitische normen en waarden bij te brengen, maar anderzijds is ons motto: worden wie je bent. We willen bereiken dat ze zich niet alleen moslim voelen, maar ook de islamitische waarden begrijpen en overtuigd en zelfstandig kunnen toepassen. We hameren heel sterk op eigen verantwoordelijkheid, bewustwording en zelfstandigheid. Wij geloven dat ieder kind talent in zich heeft en dat het onze taak is het kind de mogelijkheid te geven dat optimaal te ontwikkelen. We houden daarbij rekening met de specifieke behoeften dat ieder kind heeft. Ieder kind is er één en goed gedrag is nodig voor goede kwaliteit."

De islamitische school stond jarenlang onder toezicht van de Inspectie. Hoe gaat het nu met de school? De school scoort de laatste jaren bij inspectierapporten gelukkig weer heel goed. Dat wordt ook gezien door de ouders. Onze school heeft momenteel ongeveer 160 leerlingen en dat aantal groeit gelukkig nog steeds. Die opgaande lijn hoop ik de komende jaar voort te kunnen zetten en verder te kunnen verbeteren. Er wordt hard gewerkt aan de kwaliteit van het onderwijs op deze school. Het volledige team verdient daarvoor een pluim. De verbetering van de kwaliteit zie je nu ook terug in de citoresultaten. Twee leerlingen krijgen dit jaar een vwo-advies, veel leerlingen stromen door naar het havo en enkele oud-leerlingen gaan zelfs naar een hogeschool of universiteit. Ik ben daar heel trots op. Het feit dat iemand tweetalig wordt opgevoed hoeft dus geen helemaal belemmering te zijn om een bepaald niveau te halen. Het gaat er veel meer om of je echt iets wilt bereiken. Waar een wil is, is een weg."

Kunt u iets vertellen over de school? "De school heeft een regiofunctie. Naast veel leerlingen uit Leerdam komen er ook leerlingen uit Gorinchem, Culemborg en Vianen. Onze school kent een grote diversiteit. We hebben kinderen met heel veel verschillende achtergronden. Maar wat zo mooi is: we zijn allemaal één in het geloof. De kinderen krijgen per week zo'n anderhalf uur les uit de Koran. Ze leren de verhalen over de profeten. Bij islamitisch onderwijs hoort ook dat kinderen leren reciteren uit de Koran. Dat doen ze in het Arabisch. Kinderen vinden dat geweldig en ze doen dat ook met volle overtuiging."

Uw voorganger heeft al een heel verbetertraject opgezet. Wat zijn voor u de speerpunten? Wat ik belangrijk vind is dat we leerlingen 21e eeuwse vaardigheden bijbrengen. Daarom gaan we de komende tijd meer aandacht besteden aan ict en wetenschap. We zijn er overigens ook heel trots op dat we in Leerdam de eerste school zijn die een themacertificaat Gezonde School heeft gekregen. Dat is een erkenning dat de kinderen sociaal met elkaar omgaan, dat er weinig pesterijen zijn en dat de kinderen leren samenwerken. We zijn nu hard op weg om ook certificaten te krijgen voor wat betreft gezonde voeding en sport en bewegen. Het behalen van het certificaat Gezonde School heeft een fikse subsidie opgeleverd van Jantje Beton. Met dat geld wordt momenteel het schoolplein en ook de binnenkant van de school opgeknapt, zodat volgend schooljaar in alle opzichten een frisse en nieuwe start wordt.