• Stiena van den Brink, Nicoline van Iperen en Jane Ruben (v.l.n.r.) maken deel uit van de werkgroep.
• Stiena van den Brink, Nicoline van Iperen en Jane Ruben (v.l.n.r.) maken deel uit van de werkgroep. Foto: André Bijl

Enquête zorgt voor nieuwe vrijwilligers

asperen • De enquête van Asperen Actief heeft een flink aantal nieuwe vrijwilligers opgeleverd. Daarnaast hebben zich diverse zorgvragers aangemeld. Op 12 september volgt een terugkoppeling naar de inwoners.

De enquête is het gevolg van een initiatief van de WMO-raad uit 2014, waarbij inwoners en verenigingen in Lingewaal om de tafel gingen om te kijken hoe de samenwerking beter kon. "De vraag was: wat hebben we al in onze dorpen en wat missen we nog? Daarbij werd duidelijk dat verenigingen en instellingen onvoldoende van elkaar weten wat ze precies doen. We moeten verbindingen leggen", vertellen Nicoline van Iperen, Jane Ruben en Stiena van den Brink van Asperen Actief. Inmiddels worden de ideeën uitgewerkt. In Asperen ging in januari 'Spreeksmakelijk' van start. Vrijwilligers verzorgen wekelijks een maaltijd voor 40 tot 50 mensen die alleen zijn of minder geld te besteden hebben.

De initiatiefgroep Asperen Actief heeft via een enquête onderzocht of er in Asperen voldoende draagvlak is voor het idee 'om verbinding met elkaar aan te gaan'. Tegelijk werd gekeken welke hulpvragen er zijn en of er inwoners zijn die hulp kunnen bieden. "De vragenlijst werd huis aan huis verspreid. We hebben er nu 265 terug, ongeveer 25 procent. Mensen die de enquête nog niet hebben ingevuld kunnen dat alsnog doen", vertellen de werkgroepleden. Bijna 100 procent van de mensen die reageerden, liet weten achter de plannen voor samenwerking te staan. Opvallender was dat de enquête 21 hulpvragen opleverde. "De wensen zijn divers: mensen zoeken iemand die met ze gaat wandelen, anderen vragen hulp bij klusjes in huis of in de tuin of bij het werken met de computer en er zijn inwoners die hulp nodig hebben bij het vervoer naar het ziekenhuis." Zo'n 125 mensen hebben zich via de enquête gemeld als vrijwilliger. "Negentig van hen zijn al actief via kerk, school of vereniging, maar er zijn ook 35 nieuwe vrijwilligers bij. Geweldig." Uitdaging is nu om hulpvragers en hulpbieders met elkaar in contact te brengen. "Mensen vragen hulp voor het werk in de tuin, wij zoeken iemand die dat wil doen. Als beiden akkoord gaan met de 'koppeling' kan het werk beginnen. Bij vragen kunnen hulpvrager of vrijwilliger een contactpersoon van Asperen Actief benaderen. Als het nodig is nemen we contact op met Stichting Welzijn Lingewaal of het Sociaal Team. Soms is er behoefte aan professionele hulp." De werkgroep ziet in het dorpshuis de spil waar veel activiteiten – Asperen Actief, Spreeksmakelijk en de Buurtontmoetingsplek – samen komen. "Het moet de huiskamer van het dorp worden." Op 12 september worden vanaf 19:30 uur de enquêteresultaten tijdens een bewonersavond bekend gemaakt. Dan wordt duidelijk hoe het project – dat in aanmerking komt voor kernensubsidie – verder wordt ingevuld.

Voor info en hulpvragen: Ine van Muiswinkel, 0345-619315 of info@asperenactief.nl.