• Balletschool Attitude bestaat veertig jaar.
• Balletschool Attitude bestaat veertig jaar. Foto: stock

'Klassiek dansballet is ware kunst'

leerdam/gorinchem • Het veertigjarig bestaan van klassiek balletschool Attitude wordt zaterdag 18 juni gevierd met een voorstelling in Theater Peeriscoop in Gorinchem.

"Klassiek ballet." Docent Gerda van Ooijen spreekt het bijvoeglijk naamwoord opzichtig uit. Er zijn niet zoveel dansscholen meer die zich uitsluitend hierin specialiseren. Oorzaak: de opkomst van moderne dansvarianten als streetdance en hiphop. "Jongeren horen graag een beat", zegt Cees van Ooijen, levenspartner van Gerda en componist van veel dansnummers die Gerda tijdens de les en optredens gebruikt.

Klassiek dansballet is ware kunst, stelt ze. "Een huisje tekenen kunnen we allemaal, maar maak maar eens een schilderij. Dat schilderij, dat maken wij door een combinatie van muziek, drama, beweging, lichaams- en spierbeheersing, decor, kostuums en belichting."

Bij Attitude leren ruim dertig meisjes klassiek ballet. Gerda biedt ze altijd twee proeflessen aan. Veel kinderen gaan na de tweede les overstag. "Ze reageren vol vuur, kracht en beweging zodra de muziek inzet." Bij Attitude wordt klassiek ballet onderwezen zoals het hoort. "Tendu, plié, fondu - de termen zijn in het Frans. Veel gaat over houding en discipline. Zelfs oud-trainer Ferguson van Manchester United stuurde zijn spelers op balletles."

Veel leerlingen van Attitude stromen door naar het conservatorium, een enkeling zelfs naar het Nederlands Danstheater. De balletvoorstelling in Periscoop begint om 19.30 uur en biedt een mengeling van klassiek (Bach, Händel, Tsjaikovsky, Prokofiev), modern (Michel Fugain, Herman van Veen) en eigen compositiewerk.