• VluchtelingenWerk organiseerde een uitje in glasstad Leerdam.
• VluchtelingenWerk organiseerde een uitje in glasstad Leerdam. Foto: aangeleverd

Inburgeraars bezoeken Leerdam

leerdam • Cursisten van de inburgeringsschool van VluchtelingenWerk in Gorinchem kwamen onlangs op bezoek in Leerdam.

Sinds 2014 biedt VluchtelingenWerk inburgeringslessen aan in Gorinchem. Op de Groenmarkt bereiden honderdtien cursisten uit Gorinchem en omgeving zich voor op het inburgeringsexamen. Vorige week was het tijd voor een uitje voor twee van de klassen. De cursisten kozen zelf voor een educatief uitje naar Leerdam. Het glasblazen is tweeduizend jaar geleden uitgevonden in Syrië en daar zijn de Syrische cursisten trots op. Tijd om dit met eigen ogen te zien gebeuren in de Leerdamse glasblazerij. De cursisten kregen een demonstratie en duidelijke uitleg. Daarna was het de beurt aan cursiste Sherine om zelf een object te blazen. Aansluitend volgde onder leiding van gids Nicoline Emck nog een rondleiding door Leerdam.

Enkelen van hen verwoorden hieronder hoe zij dit uitje hebben beleefd:

"Ik ben Sherine Mossa en ik kom uit Syrie. Ik heb twee kinderen en ik ga drie keer per week naar school. Ik wil het staatsexamen B1/B2 doen. Ik zit in een groep van elf cursisten, deze komen uit Leerdam en uit Gorinchem. Vorige week gingen we naar de glasblazerij in Leerdam, we hebben gezien hoe het glas wordt gemaakt, daarna drinken we een kopje koffie met een lekkere taart, daarna krijgen we een privé rondleiding door de stad Leerdam, dit wordt gedaan door mevrouw Nicoline Emck. Bedankt school, het was geweldige uitje!"

"Ik ben Mahmod Kaourdi. Ik kom uit Syrië. Ik ben 28 jaar oud. Ik woon in Leerdam sinds anderhalf jaar. Mijn familie woont ook in Leerdam. Ik heb veel plaatsen in Nederland bezocht. Ik ben afgelopen week in de glasblazerij geweest. Ik vind Leerdam zeer mooie stad. En de Nederlanders zijn ook zeer aardig. Ik ben Nederland heel dankbaar. Ik wil graag Nederlands spreken. Ik vind heel fijn dat ik een taalcoach heb."

VluchtelingenWerk zoekt nog vrijwilligers. Geïnteresseerden kunnen contact opnemen met Mariëlle Moret via mmoret@vluchtelingenwerk.nl.