Leerdam blijft vergunninghouders versneld opvangen

Emoties bij debat over statushouders

leerdam • "Ik schaam me voor wat ik hoor", aldus CDA-leidster Martine Visser. De reuring ontstond rond een SGP-motie, waarin het college werd gevraagd zich te concentreren op het ontwikkelen van een evenwichtig integratiebeleid, vanaf nu alleen de 'taakstelling' te volgen en niet langer vooruit te lopen op het aantal statushouders dat wordt opgevangen.

De raad boog zich over een brief waarin het college uitleg gaf over de stand van zaken, nadat de raad in maart 2015 – na het afblazen van de komst van een AZC – het college opriep werk te maken van de integratie van statushouders. B&W lieten weten dat Leerdam geen actueel integratiebeleid heeft, maar dat de gemeente ruimschoots voldoet aan de taakstelling. In de eerste helft van dit jaar moest Leerdam 25 statushouders huisvesten, dat werd per 1 april al gerealiseerd. Heel 2016 moet de gemeente 53 statushouders opvangen, dat aantal wordt waarschijnlijk deze zomer al gehaald. B&W wilden weten of die versnelling moet worden voortgezet. SGP-er Matteo de Visser constateerde dat de gemeente behoort tot de 'voorhoede' van Zuid-Holland. Hij benadrukte dat Leerdam bij de opvang van statushouders een taak heeft, maar stelde vast dat het college te veel mikt op kwantiteit. "Leg u toe op kwaliteit, zet in op integratie. Het is belangrijk dat de mensen een taal leren, werk vinden en meedoen in de samenleving. Laten we leren van het verleden. Het is tijd om de focus te veranderen", pleitte De Visser die er op wees dat versnelde opvang geld kost dat niet voor andere zaken kan worden ingezet. De motie viel niet in goede aarde bij een raadsmeerderheid. "Ik ben er trots op dat Leerdam voorop loopt. Bovendien: er gebeurt al heel veel op het gebied van integratie. Veel statushouders spreken een aardig mondje Nederlands. Ga zo door college", aldus Martine Visser. Jan van Beuzekom (CU) was het daar roerend mee eens: "53 statushouders, is dat nu zo veel? Ik schaam me voor sommige uitspraken. Mensen zijn het allerbelangrijkst." Net als CDA en CU pleitte ook PvdA voor versnelde opvang. "Het kan in Leerdam. Elders zit de woningmarkt meer op slot", aldus Christel van 't Pad. Nico Gros (L.-2000) was voorstander van het ontwikkelen van beleid. "Wat de SGP zegt, is voor een deel waar. Van het tweede deel van de motie snap ik niks. Dat moet een vergissing zijn, zo ken ik de SGP niet."

VVD-er André van der Leest vond dat kwaliteit en kwantiteit in evenwicht moeten zijn. "We doen het niet per se beter als we meer statushouders opvangen. Het gaat erom dat integratie leidt tot meedoen in de maatschappij en het accepteren van onze waarden en normen. Je komt hier en je integreert en als je dat niet doet blijf je maar weg", aldus Van der Leest die het een slechte zaak vindt als statushouders bij de toewijzing van woonruimte voorrang krijgen op Leerdammers. Daarmee waren de rapen gaar. Martine Visser: "Waarom zou dat niet kunnen? Het gaat om mensen die huis en haard hebben verlaten. Die mogen van mij voorgaan. Inwoners die op een wachtlijst staan, wonen thuis of in een bestaande woning. Hoe kun je nu zeggen 'ga maar terug als het je hier niet bevalt'. Ze kunnen niet 'lekker' terug. Ze komen uit een oorlogssituatie." Daar was Van der Leest het niet mee eens: "Het zijn niet allemaal oorlogsslachtoffers. Ik heb in M3 iemand gesproken die 'calculerend gedrag' vertoonde. Hij kwam hier, omdat Nederland meer te bieden had." Waarop Visser benadrukte dat zo iemand het predicaat 'statushouder' niet krijgt. Met alleen de steun van SGP en VVD werd de motie verworpen.