•
• "Hier kunnen we groeien en de jeugdafdeling nieuw leven inblazen." Foto: Peter Verbeek

Weer toekomst voor De Lingewaelsche

spijk/vianen • Golfclub De Lingewaelsche golft sinds deze maand bij De Kroonprins in een polder nabij Vianen. Eindelijk - na negen jaar - weer een eigen baan. "We hebben eindelijk weer een toekomst".

De Lingewaelsche is opgericht in 1997 en begon in Spijk op een gloednieuwe accommodatie met een negen holesbaan. De ontwikkeling naar een achttien holesbaan is wel ingezet, maar nooit uitgevoerd. Nadat terrein en opstallen waren overgedaan aan 'Made in Scotland' koos die ervoor om een nieuwe baan, 'The Dutch', te ontwikkelen voor het organiseren van exclusieve evenementen en grote (inter)nationale toernooien. Voor De Lingewaelsche zou een aparte baan van achttien holes worden aangelegd.

"In 2007 hebben we ons tweede lustrum nog in Spijk gevierd, en daarna was het afgelopen", meldt voorzitter Joop Vermeulen. "Over die nieuwe baan is veel overleg geweest, en er is zelfs een intentieverklaring getekend. De crisis gooide echter roet in het eten, die tweede baan is er nog steeds niet."

Doorstart

Nadat de leden voor vrij spelen een half jaar waren uitgeweken naar een baan in Hank, en de wedstrijden bij Almkreek zijn gehouden, kreeg die laatste accommodatie de voorkeur van het gros van de leden. Maar niet iedereen ging mee die kant op. Van een vereniging met 550 volwassen leden en een bloeiende jeugdafdeling van 80, waarvan een aantal tot de nationale top behoorde, zakte De Lingewaelsche geleidelijk terug naar 220 leden zonder jeugd. Maar de wens om weer een eigen baan te krijgen bleef al die jaren overeind.

"Het bestuur heeft toen mandaat van de leden gekregen om te zoeken naar een andere baan", vertelt penningmeester Jacques van der Velden. "Eind 2011 kregen we wat hoop toen we in gesprek kwamen met Arthur Simons, initiatiefnemer van een baan in Vianen. Onze leden waren enthousiast en na de overbrugging bij Almkreek vond het merendeel dat een uitstekende keuze. Nadat de familie Kool de grond had gekocht en als nieuwe exploitant in beeld was gekomen, zijn we daar mee in gesprek gegaan. Voor beide partijen was sprake van een win-winsituatie: voor De Lingewaelsche was het een doorstart terwijl De Kroonprins meteen een club in huis kreeg."

Veel waterpartijen

De Lingewaelsche heeft nu een exclusieve speelovereenkomst met De Kroonprins. Die staat garant voor vrijwel onbeperkte speeltijd voor de leden op een jonge en kwalitatief heel goede en uitdagende baan met brede fairways en veel waterpartijen. "Hier kunnen we weer groeien en de jeugdafdeling nieuw leven inblazen."


Meer informatie: www.lingewaelsche.com


Peter Verbeek