Beheerder Burcht moet geld binnenhalen

haaften • De beheerdersfunctie in de Burcht van Haeften wordt opgesplitst in twee nieuwe functies: aan de ene kant een commercieel ingestelde beheerder, aan de andere kant een handige huismeester.

Dat maakte maandag Pieter van Noord van Sesam Academie bekend tijdens een informatiebijeenkomst over de toekomst van het multifunctionele centrum. Sesam Academie lichtte in opdracht van gemeente Neerijnen de Burcht van Haeften door en stelde een reeks aanbevelingen op.

De nog aan te stellen beheerder moet vooral klandizie binnenhalen door horecamogelijkheden maximaal te benutten, contractanten te strikken en evenementen te organiseren. Kortom: er moet geld in het laatje komen. Hard nodig, volgens Van Noord, want de (magere) bezetting van de vijf zalen is nu dé achilleshiel van de exploitatie. Dat het menens is bewijst ook het recente vertrek van de buitenschoolse opvang die onlangs de stekker eruit trok vanwege lage bezoekcijfers.

De Burcht van Haeften moet uitgroeien tot dé huiskamer van Haaften. In zijn onderzoeksperiode had Van Noord het idee dat Haaftenaren het multifunctionele centrum nog lang niet als zodanig beschouwen. Met de recente programmering van twee evenementen en zes andere activiteiten in de rest van het jaar komt er al meer reuring. Van Noord voerde onlangs een gesprek met de lokale Oranjevereniging om activiteiten niet op diverse locaties in het dorp, maar in de Burcht van Haeften te organiseren. "Dat ging enigszins schoorvoetend, maar het belangrijkste is dat er een gesprek is geweest", aldus de adviseur.

Inmiddels is er een nieuwe stichting met de naam Stichting Beheer en Exploitatie Kulturhus Haaften (BEKH). Deze staat onder voorzitterschap van Jan Poppelier uit Gorinchem. Tot teleurstelling van Van Noord wordt nog geen enkele van de zeven portefeuilles ingevuld door een Haaftenaar.

Gemeente Neerijnen staat achter de aanbevelingen, zei CDA-wethouder Koos Krook. "Er zit veel creativiteit in de plannen. Van Noord heeft ervoor gezorgd dat de rust in de Burcht van Haeften snel is weergekeerd."