• Sil van Putten in actie namens Heukelum toen er nog gewoon gevoetbald werd.
• Sil van Putten in actie namens Heukelum toen er nog gewoon gevoetbald werd. Foto: DBRN Fotografie

Heukelum viert promotiefeest, maar zit in de wachtkamer

Promotieduel wordt chaos

dordrecht • Heukelum streed bij SC Amstelwijck om een plek in de tweede klasse, maar het nacompetitieduel liep in de slotfase volledig uit de hand. De balans: zes rode kaarten voor Amstelwijck en een scheidsrechter die aangifte deed van mishandeling.

Amstelwijck en Heukelum speelden geen goede wedstrijd, maar maakten er wel een boeiend voetbalgevecht van. Heukelum had aan een punt genoeg, maar na een nerveuze eerste helft stond er een 2-0 tussenstand in Dordts voordeel op het scorebord. "We wilden teveel forceren", vond trainer Arjan de Vries. "We gaven in eerste instantie weinig weg, maar speelden niet ons eigen voetbal. Toen die 1-0 viel, hoopte ik dat we de rust zouden halen, maar helaas maakten zij nog een doelpunt." Na de thee knokten de gasten zich echter terug en uiteindelijk was het Sil van Putten die opnieuw van grote waarde was. Eerst volleerde hij de 2-1 binnen en niet veel later mocht hij van elf meter aanleggen. Na het nodige tumult schoot hij de 2-2 binnen. Heukelum leek aan het langste eind te trekken en promotie naar de 2e klasse af te dwingen.

Opgewonden

Bij de door Amstelwijck betwiste strafschop had reservespeler Halil Bücgün zich al dusdanig opgewonden - hij ging tegen de doelpaal staan - dat hij rood kreeg. Kort na de gelijkmaker uitte Tonnie Stok zijn frustraties toen hij natrapte en eveneens met rood kon vertrekken. Bij het van het veld lopen, werd hem vanuit het Heukelumse publiek wat toegeroepen en ging bij Stok het licht uit. Hij ging verhaal halen en binnen de kortste keren brak er een grote vechtpartij uit waarbij meerdere spelers van Amstelwijck betrokken waren. Ondertussen werd scheidsrechter Wattel door Bücgün tegen de grond gewerkt en werd de wedstrijd gestaakt. Pas toen de politie ter plaatse was, verliet het arbitrale trio het veld. Achteraf bleek dat er nog eens drie spelers van Amstelwijck een rode kaart hadden gekregen. De scheidsrechter deed bij de politie aangifte van mishandeling.

De spelers van Heukelum hielden zich lang ver van de problemen en spraken - nadat de gemoederen enigszins bedaard waren - van een 'grote teleurstelling'. "Dit is zo triest", zei Ferry Meijdam. "Dit verpest onze dag gewoon." Ook Arjan de Vries wond er geen doekjes om. "Deze ontknoping is te triest voor woorden. Dit is een schande voor het voetbal en voor Amstelwijck. Vooral het feit dat een scheidsrechter aangevallen wordt is schandalig."

Uitspraak

Hoewel eerst de KNVB nog aan zet is om een uitspraak te doen over het vervolg van de wedstrijd, vierde Heukelum eenmaal terug op het eigen sportpark De Vriezenwijk vast een feestje. Alles was immers al in gereedheid gebracht om promotie naar de 2e klasse te vieren. En dus ging de ploeg 'gewoon' op de platte kar door het dorp. De staf ging de sloot in en Arjan de Vries moest, zoals het de Heukelumse traditie betaamt, de nok van de kantine beklimmen.

Of Heukelum met dit feest te vroeg gejuicht heeft, zal dus binnenkort nog moeten blijken.

Maarten van Hoogevest