• Leerdam Praise is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een groot evenement.
• Leerdam Praise is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een groot evenement. Foto: Leerdam Praise

Leerdam Praise dankbaar bij jubileum

leerdam • Leerdam Praise viert haar 10-jarig bestaan. Komend weekend is er een dubbelprogramma met op zaterdag een concert van Marcel Zimmer en zijn band en zondag de Openluchtdienst met Kees Kraayenoord en de Leerdam Praise Band. "De dankbaarheid is groot dat we dit mogen organiseren", zegt Jan Hoencamp.

De voorzitter van Leerdam Praise maakte in 2006 een tentdienst in Herwijnen mee. "Ik vroeg me af: waarom organiseren we zoiets niet in Leerdam?" Het jaar daarop vond in de tent van wijkvereniging 't Wieltje de eerste editie van Leerdam Praise plaats. "Vooraf hadden we contact met instanties en omwonenden. Iedereen was enthousiast. Het werd een succes. Er waren zo'n 350 belangstellenden, er stonden zelfs mensen buiten." Het jaar daarop stopte de wijkvereniging met haar feestweek en besloot Leerdam Praise uit te wijken naar het Reilinghplein. "De gemeente werkte geweldig mee. Dat hebben ze al die jaren gedaan." De weersomstandigheden – broeierig weer, er werd onweer opgegeven – dreigde roet in het eten te gooien. "Zaterdag hakten we de knoop door en besloten naar het Dak te gaan. Eén telefoontje naar Harm Wolthuis was genoeg. Het bleek een juiste beslissing: het onweerde die zondag."

De afgelopen jaren werd de Openluchtdienst – gesteund door vijf plaatselijke kerken - steeds op het Reilinghplein gehouden. Leerdam Praise ontwikkelde zich tot een van de grotere evenementen in Leerdam met 850 tot 900 bezoekers. De organisatie is steeds professioneler geworden: er is een draaiboek, een ordedienst met portofoons, een calamiteitenroute, een plaats voor een hulpverleningsvoertuig, terwijl er medewerkers van het Rode Kruis aanwezig zijn. "Bijzonder is dat we al enkele jaren een doventolk hebben die de tekst, maar ook de liederen omzet in gebarentaal voor de dove aanwezigen." De bezoekers komen vooral uit Leerdam, maar ook uit de wijde regio. "Jong en oud door elkaar heen. Dat geldt ook voor de kerkelijke achtergrond. Het is elk jaar een bijzondere ervaring. Als je al die mensen op dat plein ziet, voel je dat ze een zijn. Ze komen uit verschillende kerken en sommigen gaan misschien amper meer, maar de eensgezindheid is opmerkelijk. Kerkmuren vallen weg. Dat merk je ook na afloop. Veel mensen blijven met koffie of wat fris nog even napraten." De boodschap is in al die jaren niet veranderd. "We willen laten zien dat het geloof hoop en blijdschap geeft, ook - of juist - in de donkere momenten van het leven. Soms weten mensen niet hoe ze verder moeten. Wij wijzen op de Hulp van boven." Rond het jubileum overheerst dankbaarheid. "We zien het als de leiding van God dat we ons geloof in vrijheid mogen uiten en we deze bijeenkomsten mogen organiseren."

Het concert op het Reilinghplein begint zaterdag om 15:30 uur, de Openluchtdienst zondag om 14:30. De toegang is gratis. Nadere informatie: www.leerdampraise.nl.