• Een zeer voorlopige schets van de plannen voor het Reilinghplein.
• Een zeer voorlopige schets van de plannen voor het Reilinghplein. Foto: aangeleverd

Stationsweg mogelijk afgesloten voor doorgaand verkeer

Reilinghplein krijgt 'huiskamereffect'

leerdam • Een ander opmerkelijk onderdeel van de plannen is het afsluiten van de Stationsweg voor doorgaand verkeer. Stadsarchitect Ernst Loor – ook betrokken bij de plannenmakerij voor de Watertoren – ontvouwde donderdagavond tijdens het Raadsplein de - zeer voorlopige - plannen. De gemeente staat op voorhand positief tegenover de ontwikkelingen.

De verbinding met wijk Noord via een tunnel of brug is na het recente raadsbesluit van de baan, maar de werkgroep kwam toch met verrassende ideeën op de proppen. Uitgangspunt is dat het plein een besloten, gezellige ruimte wordt in plaats van een 'tochtplek'. Om het plein en de route naar het centrum te begrenzen, wil Loor afsluitende elementen plaatsen. Naast poortelementen komt er meer groen langs de looproute naar het centrum. Verder is het de bedoeling dat op het plein een waterpartij en een terras met horeca - die tijdig sluit - worden gerealiseerd. De glazen kubussen krijgen een andere plaats. Waar een paar jaar geleden nog werd geopperd om de kunstwerken naar de Lingedijk te verhuizen om de Glasroute op te sieren, is het nu de bedoeling de kubussen aan de zijkant van het plein te situeren – aan de overkant van het stadskantoor - waar ze de looproute naar de binnenstad markeren. "We hebben ook te maken met kunstenares Marijke de Goey. We proberen met haar in gesprek te gaan", aldus Loor.

Bereikbaarheid

Een probleem waar de 'Werkgroep heroriëntatie Centrum' bij haar uitdaging – 'het plein functioneler en gezelliger maken' - op stuitte, was de bereikbaarheid van het Reilinghplein. "Het plein verbindt het station met het winkelgebied, maar de bereikbaarheid is slecht geregeld. Als je probeert de Stationsweg over te steken, worden de vouwen uit je broek gereden", constateerde Loor. Vandaar dat het de bedoeling is deze weg af te sluiten voor doorgaand verkeer. Om de bereikbaarheid van het station te waarborgen, komt er aan de kant van de Zuid-Hollandweg een verkeerslus waar gedraaid kan worden. "Het gebied voor het station wordt verkeersvrij, een verbinding voor de voetgangers naar het plein", legde de architect uit. Aan de andere kant van het plein bij de Meent wordt de verbinding met het centrum versterkt via een ruime oversteekplaats. Tenslotte wordt de bestrating van het plein aangepast.

Levendig

Intussen wordt hard gewerkt om via de invulling van de bestaande panden het plein te verlevendigen. Er wordt onderhandeld over de komst van de Nettorama in de huidige Rabobank, terwijl in het gebouw van de ABN Amro bank een lifestylecentrum staat gepland. De bovenverdiepingen van beide gebouwen zijn bestemd voor 'wonen'. Rond de nieuwe supermarkt staan enkele tientallen parkeerplaatsen ingetekend, terwijl gekeken wordt of het mogelijk is op de strook langs het spoor - naast de bestaande parkeerplaats - extra parkeerplekken te realiseren.

Niet alle bezoekers van het Raadsplein konden de plannen waarderen. Zo vroeg een bewoonster zich af hoe het na de verkeersmaatregelen zit met de bereikbaarheid van de appartementen. Bovendien wilde ze de kubussen behouden, was ze bang voor de gevolgen van horeca en wees ze op de geluidsoverlast. LOV-voorman Paul Stift maakte zich zorgen over de bereikbaarheid van het centrum als de Stationsweg geen doorgaande route meer is. Anderen waren niet blij met de parkeerplaatsen rond het plein. "Zo haal je de ellende in huis."

Wethouder Bart Bruggeman: "Als we niks doen, dreigt het gevaar dat de panden leeg blijven." Waarop zijn collega Teus Meijdam liet weten dat dit plan een startpunt is om tal van onderdelen - zoals verkeer en parkeren - nader te bekijken. "Het is nog maar een concept. We moeten nadenken over de consequenties. Je moet ook een keer je dromen durven waarmaken."

André Bijl