• De organisatie van de Heukelumse jaarmarkt draagt stagiair Sander Looijen op handen.
• De organisatie van de Heukelumse jaarmarkt draagt stagiair Sander Looijen op handen. Foto: aangeleverd

Stagiair bedenkt nieuw onderdeel Heukelumse jaarmarkt

'Een dag vol kleine reunietjes'

heukelum • De jaarmarkt is – volgens de organisatie dan – de dag van het jaar voor Heukelum. Dit jaar beleeft het evenement haar 45ste editie op zaterdag 18 juni. Marktmeester Patricia de Jong over het succes van de markt: "Het is een dag vol kleine reünietjes. Mensen die hier allang niet meer wonen, komen voor de jaarmarkt terug." Tussen de vier- en vijfduizend bezoekers trekt het evenement elk jaar. "Als je al 45 jaar bestaat en je moet nog steeds uitbreiden, dan doe je het goed."

Sander Looijen weet in ieder geval niet beter of er is in juni een jaarmarkt in het dorp. "Volgens mij ging ik al mee met mijn vader toen ik acht was, 's morgens naar de vroegste poort." En dan de bezoekers doorlaten, zorgen dat iedereen betaalt. "En daarna gingen we naar opa en oma op de koffie. Je rolt er automatisch in." Vanzelfsprekend: de jaarmarktorganisatie is fier op haar vrijwilligers. Immers: zonder de hulp van de pakweg honderdveertig dorpelingen die hun handen uit de mouwen steken, zou het evenement er niet zijn. Dit jaar is er zelfs kleding voor hen aangeschaft. "Dat vergroot de herkenbaarheid", zegt Patricia. "Zowel voor henzelf als de buitenwacht."

Loswal

Vanwege het jubileum is de Loswal er voor deze editie bijgetrokken als extra evenementenlocatie. Tijdens de jaarmarkt leidden bordjes mensen van het traditionele stadscentrum vol kramen en oude ambachten, naar het domein van Sander Looijen. De student wordt op handen gedragen door het bestuur. Niet alleen omdat hij al sinds september meeloopt als stagiaire, een leuk plan heeft uitgedacht en uitgewerkt. Maar vooral omdat hij 750 euro wist los te peuteren uit het kernenbudget van Lingewaal om zijn activiteiten mede mee te financieren. Patricia euforisch: "Hij schreef een geweldige brief en heeft zijn plan ook zelf gepresenteerd." Sander, wat bescheidener: "Ik ben er heel trots op dat ik dit heb mogen doen."

Het Los op de Wal-concept van Sander is toegespitst op wat de jaarmarktorganisatie "de vergeten doelgroep" noemt: jongeren tussen grofweg de twaalf en achttien jaar. Patricia legt gedreven uit: "Die jongeren gaan wel met hun ouders mee, maar naast bij wijze van spreken de fopkraam is er niet echt iets voor hen. Voor de kleinere kinderen bijvoorbeeld wel, voor hen is er een kinderplein."

Sander ging ermee aan de slag. Hij grinnikt: "We wilden eerst dj Hardwell uitnodigen. Maar helaas, die kon niet." Oftewel: de ideeën begonnen groot, maar werden stap voor stap steeds realistischer. Omdat oude ambachten een grote rol spelen op de jaarmarkt, wilde Sander daar op de Loswal ook wat mee. "Ik ging op zoek naar dingen van nu, die misschien later wel een ambacht worden."

Dus komt er een dj met een serie draaitafels naar Heukelum om gedurende de dag workshops te geven. Belangstellenden kunnen binnenlopen wanneer ze willen, met hulp van de aanwezige diskjockey een track in elkaar zetten en deze vervolgens ook nog eens over de Loswal laten schallen. Ook zijn er graffitikunstenaars aanwezig. Daar geldt hetzelfde principe: vrije in- en uitloop en de gemaakte kunst mogen deelnemers meenemen. Als klap op de vuurpijl is er een escaperoom te vinden op de wal. Bij deze activiteit wordt een groepje mensen opgesloten in een ruimte met allerlei hints. Als ze de aanwijzingen op tijd oplossen, kunnen ze zichzelf bevrijden. De uitdaging is dit te doen binnen twintig minuten. Mensen die zich hieraan willen wagen, kunnen zich op de zaterdag zelf inschrijven. Patricia grinnikt: "En mensen die zich niet weten te bevrijden, die vinden aan het einde van de dag wel."

De jaarmarkt in Heukelum vindt plaats op zaterdag 18 juni, vanaf 09:00 uur tot 17:00 uur. De Loswal begint iets later: 11:00 uur. Entree: 1,50 euro.


q www.jaarmarktheukelum.nl