Extra vergadering over vluchtelingen

geldermalsen • Gemeente Geldermalsen last woensdag 29 juni een extra raadsvergadering in. Onderwerp: de bijdrage die de gemeente kan leveren aan de vluchtelingenproblematiek.

Er komt tijdens deze avond geen nieuw voorstel van het college van burgemeester en wethouders over dit onderwerp, zo benadrukt Geldermalsen. Wel komt er een informatienotitie, met daarin een terugblik op de bewonersavonden die na de azc-rellen in december zijn georganiseerd. Deze avonden hadden als doel om het geschade vertrouwen tussen bewoners en politiek te herstellen. Die band liep een knauw op toen het college eind vorig jaar nogal onverwachts het voornemen lanceerde om op bedrijventerrein Hondsgemet 1.500 vluchtelingen op te vangen. In totaal werden er vijf avonden in verschillende kernen georganiseerd, de laatste vond maandag plaats in Deil. Tijdens de avonden werd enerzijds besproken hoe het vertrouwen tussen het gemeentebestuur en de burgers hersteld kan worden. En anderzijds hoe de burgers tegenover het vluchtelingenprobleem staan. De aanwezigen konden hierover ook een mening geven op een reactiekaartje. Deze zijn geïnventariseerd en te vinden op de website van gemeente Geldermalsen. Hieruit blijkt dat het overgrote deel van de aanwezigen voor opvang van vluchtelingen in de gemeente is. Maar er wordt veelal gepleit voor een kleinschaligere opvang, bijvoorbeeld verspreid over de kernen. Zo schrijft iemand: "Toon je hart! Maak ruimte om in deze nood te voorzien. Betrek inwoners bij de opvang en geef ze een rol in de integratie van asielzoekers." Veel bewoners drukken de gemeente op het hart te luisteren naar de gemeente. En het niet te beperken tot één avond. "Luister naar inwoners. Niet naar een geselecteerd groepje. Heb empathie met elkaar. Het vraagstuk kan niet opgelost worden in één sessie zoals vanavond."

Ondertussen stonden maandag ook de eerste relschoppers voor de rechter. Het OM eiste celstraffen tot maximaal een jaar voor deze eerste vier verdachten. In totaal moeten er 32 verdachten voor de rechter verschijnen.