Syndion-cliënten aan de slag bij Hermeta

asperen • Sinds drie maanden werken bij Hermeta in Asperen acht cliënten van Syndion. Syndion ondersteunt en begeleidt mensen met een handicap, onder andere bij wonen en dagbesteding. Hermeta en Syndion werken al tien jaar samen, deze band is nu geïntensiveerd.

Marcel van der Sluijs, directeur bij Hermeta, vertelt: "We hadden een leegstaande productieruimte waarvoor we een passende invulling zochten. Omdat we al samenwerkten met Syndion, hebben we hen het voorstel gedaan om die ruimte beschikbaar te stellen voor een aantal cliënten van Syndion. Het klinkt heel eenvoudig, en dat is het in feite ook. Hermeta biedt een werkplek; de cliënten zijn net zo als de andere medewerkers deel van het bedrijf. Ze horen erbij."

De cliënten beamen de woorden van Van der Sluijs. In de ruimte zijn verschillende cliënten aan de slag. Delano pakt producten uit plastic zakjes en doet ze vervolgens in kleine kartonnen dozen. Hij vindt het werk hier afwisselend en leuk. Johan keurt nauwkeurig aluminium kapstokhaken. Wat niet voldoet aan de kwaliteitseisen, verdwijnt in een doos 'Niet goed'. Sabina en Marieke, twee van de drie dames van het team, zijn druk bezig met het ordenen van indrukwekkende stapels formulieren. "Wij houden de mannen hier in het gareel", zeggen ze lachend.

"Natuurlijk hebben we gemerkt dat zaken anders waren dan we van tevoren dachten", vertelt Van der Sluijs. "Hun productiviteit overtrof onze verwachtingen, ze gingen zo hard! Daar hebben we wel even aandacht aan moeten geven." Vanuit Syndion is iedere dag begeleiding aanwezig. En een jobcoach onderzoekt in hoeverre cliënten van Syndion kunnen toegroeien naar een gewone, betaalde baan. Eén van de cliënten heeft intussen een proefplaatsing voor drie maanden bij Hermeta. Van der Sluijs vindt het 'logisch' dat Hermeta dit soort samenwerkingsverbanden aangaat. "Ik lees de kranten en weet dat er door bezuinigingen veel druk ligt op de zorg voor mensen met een handicap. Ik kan er enorm van genieten dat wij op deze manier mensen die een extra zetje kunnen gebruiken, dat zetje kunnen geven."