• Lezen is goed voor de taal- en spraakontwikkeling.
• Lezen is goed voor de taal- en spraakontwikkeling. Foto: stock

'BoekStart' van start in Opijnen

regio • Stichting Peuterspeelzalen Gemeente Geldermalsen en Bibliotheek Rivierenland gaan werken aan een 'voorleesrijke' omgeving voor kinderen van nul tot vier jaar.

In de peuterspeelzaal in Opijnen werd hiervoor de overeenkomst 'BoekStart in de kinderopvang' ondertekend. Hiermee spreken de partijen af dat het voorlezen op de peuterspeelscholen wordt opgenomen in een zogenaamd voorleesplan. Daarmee krijgt het voorlezen een vaste plek in de dagelijkse praktijk van de peuterspeelzaal. De medewerkers van de peuterspeelscholen worden opgeleid tot voorleescoördinator en ontvangen daarvoor een certificaat. Zij krijgen bij de uitvoering van hun taken begeleiding en advies van de lees- en mediacoaches van Bibliotheek Rivierenland.

Op jonge leeftijd starten met lezen is niet alleen goed voor de taal- en spraakontwikkeling van jonge kinderen, vroeg starten betekent ook op jonge leeftijd een gewoonte aanleren, die op latere leeftijd vruchten afwerpt. Kinderen en jongeren die veel lezen, doen het goed op school en zijn daarmee kansrijker dan kinderen die geen leestraditie kennen. Reden voor de bibliotheek en kinderopvangorganisaties om steeds vaker samen te gaan werken. Met het programma 'BoekStart in de kinderopvang', gesubsidieerd door de stichting Kunst van Lezen, vullen de bibliotheek en de kinderopvangorganisatie elkaar goed aan als het gaat om voorlezen aan jonge kinderen. Ook de ouders van de kinderen worden daarbij betrokken. Een positieve houding van ouders ten opzichte van het (voor)lezen aan hun jonge kinderen is een eerste voorwaarde voor succes.