• Directeur  (a.i.) Léon Huberts. en conservator Hélène Besançon
• Directeur (a.i.) Léon Huberts. en conservator Hélène Besançon Foto: Dick Aanen

Subsidie wordt verhoogd tot 438.000 euro per jaar

Enorme opsteker voor Glasmuseum

leerdam • Dit bedrag komt bovenop de jaarlijkse subsidie van 152.000 euro die het museum reeds ontvangt in het kader van de Erfgoedwet, bestemd voor het beheer van de collectie. Bij elkaar dus een jaarlijks bedrag van 438.000 euro.

In het vorige week donderdag uitgebrachte adviesrapport is de Raad zeer positief over de ingediende plannen. "De raad is van mening dat het Glasmuseum met deze plannen, die in veel opzichten interdisciplinair en experimenteel zijn, de museale functie op een vernieuwende manier invult. Deze werkwijze is in de ogen van de raad een voorbeeld voor het gehele museale bestel."

Aansprekende koers

Volgens de raad beheert het museum een collectie beheert die van nationaal belang is. "Deze wordt op vernieuwende wijze toegankelijk gemaakt. Het museum heeft laten zien met zeer weinig middelen een aansprekende koers te kunnen varen. Het activiteitenplan bevat ambitieuze plannen met verrassende invalshoeken. Ook laat het plan zien dat het museum nadenkt over zijn museale functie en de eigenzinnige invulling daarvan. Het museum geeft ruimte aan vernieuwing en experiment."

In combinatie met de Glasblazerij is het museum in staat de vele kanten van glas te tonen. "De raad is onder de indruk van het ambitieuze activiteitenplan. Het plan is prikkelend en op veel fronten interdisciplinair. Het museum gaat verrassende verbindingen aan. De raad geeft in de missie aan een 'broedplaats van idealen' te willen zijn, een mooi initiatief ook met betrekking tot de creatieve industrie. De raad prijst het museum in de aandacht die het geeft aan de techniek van het glasblazen en de ontwikkeling van jonge kunstenaars."

Er heerste afgelopen donderdag - bij de publicatie van het advies - grote opluchting bij het museum. "We behoren tot de drie best presterende kleine musea van Nederland, samen met het Teylers Museum in Haarlem en het Twents Museum in Enschede", juicht directeur (a.i.) Léon Huberts.

"Ons concept, de combinatie van glasmuseum en glasblazerij, is onze grote kracht. We zijn er de afgelopen jaren in geslaagd om die twee ook inhoudelijk dichter bij elkaar te brengen. Als wij een tentoonstelling houden, dan is dat voor een deel afkomstig uit onze eigen glasblazerij. Maar ook ons educatieve programma, de presentatie van het glas en de verbinding met andere materialen. spreekt aan."

De subsidie is een enorme opsteker, zegt Huberts. "We hebben een heel moeilijke periode achter de rug. Vorig jaar waren we bijna failliet. Het jaarlijks tekort was opgelopen tot 150.000. Het gevolg was dat we een noodkrediet moeten aanvragen bij de gemeente Leerdam."

Dalend bezoekersaantal

Het Nationaal Glasmuseum is in de financiële problemen geraakt door een dalend bezoekersaantal (60.000). Huberts: "Wij zijn het musea dat het grootste deel van de uitgaven dekt met eigen inkomsten. De eigen inkomsten waren tot nu toe vijf keer zo hoog als de subsidie, de ratio was meer dan 500%. Bij het gemiddelde museum is dat 93%. Het betekent ook dat een daling van het bezoekersaantal onmiddellijk zorgt voor een financieel probleem, aangezien een groot deel van de uitgaven vast is. Door de toegezegde subsidie zijn we nu uit de financiële problemen."

Ook met de verhoging van de subsidie zal het museum in de toekomst verreweg het grootste deel van zijn uitgaven blijven dekken uit eigen inkomsten. Desondanks zal het museum inhoudelijke keuzes moeten maken doordat het door de Raad van Cultuur geadviseerde bedrag lager is dan het door het museum aangevraagde bedrag. "Het advies van de Raad van Cultuur – mits overgenomen door de minister - maakt echter wel dat het museum weer met veel vertrouwen en enthousiasme de toekomst van het glas veilig kan stellen", aldus het museum in een persbericht.