Sluitingstijden Leerdamse spoorbomen in 2017 korter

Snelle realisatie overweg Broekgraaf

leerdam • De raad ging donderdag unaniem akkoord met een amendement, waarin werd afgesproken nu nog geen beslissing te nemen over de aanleg van zo'n overweg. Wel wordt begonnen met de voorbereiding van de realisatie van de aansluiting. Dat houdt onder meer in dat de gemeente gaat proberen met alle betrokken partijen – zoals Pro Rail en grondeigenaren – overeenstemming te bereiken over de aanleg van de overweg. De plannen en overeenkomsten worden zover in orde gemaakt dat na een nieuw raadsbesluit binnen twaalf maanden begonnen kan worden met het werk aan de overweg. De raad neemt dit besluit op z'n vroegst in mei of juni 2017 op basis van de (bouw)ontwikkelingen in de Broekgraaf.

B&W stelden voor de overweg pas aan te leggen als in Broekgraaf zo'n 650 woningen zijn gebouwd, naar verwachting is dat pas in 2023 het geval. Die optie is goedkoper dan het naar voren halen van de aanleg. De voorkeur van de raad bleek al eerder tijdens het raadsplein. De daaropvolgende week timmerden de fracties een gezamenlijk amendement in elkaar waar ook B&W mee konden leven. "Ik ben er trots op dat gedacht wordt aan het algemeen belang en dit geen discussiepunt is geworden", aldus Nico Gros (L.-2000). In het amendement wijzen de fracties erop dat de nieuwe overweg van groot belang is voor de verkeersdoorstroming in Leerdam-West en het kruispunt Tiendweg-Zuid-Hollandweg zo wordt ontlast. Verder wordt het stiltegebied langs de Koenderseweg ontzien. De raad vindt het onverstandig de overweg pas aan te leggen als de verkeersdruk in wijk West onacceptabel is, of het geluidsniveau in het stiltegebied wordt overschreden. De eensgezindheid rond het amendement haalde meteen de angel uit het spoordebat. "Zodra het vanwege de ontwikkelingen in de Broekgraaf financieel kan, moeten we die overleg aanleggen", benadrukte Harry Wolting (CU), terwijl CDA-er Teunis van Weverwijk er opnieuw voor pleitte het stiltegebied zoveel mogelijk te ontzien.

Alle fracties steunden het voorstel om te onderzoeken of Leerdam kan afkomen van de 'verplichting' om bij Broekgraaf een halte aan te leggen. "Het ging alleen om een inspanningsverplichting, niet om een resultaatverplichting", constateerde VVD-er André van der Leest. De raad ging ook moeiteloos akkoord met het voorstel geen ongelijkvloerse verbinding aan te leggen tussen wijk Noord en het centrum. "Beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald", vond SGP-voorman Matteo de Visser. Daarnaast zijn er nog een paar wensen rond het 'spoor', zoals een tijdpad wanneer de rotonde bij het Recht van ter Leede wordt aangepakt en de fietsverbinding van Broekgraaf met het station wordt gerealiseerd. Bovendien vonden meerdere woordvoerders dat de Leerdamse spoorbomen nu wel heel erg lang dicht zitten. "Het voorstel is een beetje onvoldragen", aldus De Visser, terwijl Van der Leest B&W de wensen van de Broegraafbewoners doorgaf: "Ze willen een goede ontsluiting op de Parallelweg én een goede fietsverbinding met het station." Nico Gros wilde weten of er door de toename van het aantal passagiers een kwartierdienst in Leerdam komt. Dat zit er volgens wethouder Teus Meijdam niet in. "Dan is een dubbel spoor nodig en dat kost veel geld." Wel deed hij de toezegging dat ProRail in 2017 de sluitingstijden van de spoorbomen aan gaat pakken.

André Bijl