• Er staat ook een bungeetrampoline opgesteld bij De Betuwe Poort.
• Er staat ook een bungeetrampoline opgesteld bij De Betuwe Poort. Foto: aangeleverd

Derde Betuwse 11 Dorpentocht

rhenoy • Stichting Wielerronde Rhenoy organiseert zaterdag 28 mei voor het derde jaar op rij een recreatieve fietstocht voor zowel de gewone fiets als de racefiets of mountainbike. Vorig jaar werd deze tocht door de Nationale Toerfiets Unie bekroond met twee van de maximaal drie te behalen sterren.

Deelnemers kunnen kiezen uit drie verschillende afstanden: vijftig kilometer, honderd kilometer en honderddertig kilometer. De route van vijftig kilometer (starttijd: tussen 09:30 en 10:00 uur) voert door de elf dorpen van gemeente Geldermalsen en is dus de originele 11 Dorpentocht. De tocht van honderd kilometer (starttijd: 09:00 tot 09:30 uur) maakt bovenop de vijftig kilometer een extra nostalgische lus door de plaatsen Zoelmond, Asch en Oranjestad Buren, langs rivier de Korne. En na het rustpunt in Geldermalsen maakt deze route ook nog een extra lus door de plaatsen Wadenoijen, Ophemert, Varik, Heesselt en Est. De route van honderddertig kilometer (starttijd: 08:30 tot 09:00 uur) maakt bovenop de gehele honderd kilometerroute een extra lus in het begin van de 11 Dorpentocht. Deze lus gaat grotendeels over de Diefdijk langs de Hollandse Waterlinie, helemaal richting het Fort Everdingen, maar ook langs rivier de Lek op en dwars door het historische handelsdorp Culemborg. Ook wordt er ter hoogte van Tricht een extra lus gemaakt door het landschap.

Bij terugkomst in Rhenoy worden alle deelnemers feestelijk onthaald als zij weer aankomen bij De Betuwe Poort. Deelnemers die de tocht goed volbrengen ontvangen bij de finish een fraaie medaille. De Friese Elfstedentocht heeft het felbegeerde kruisje, de Betuwse 11 Dorpentocht nu 'het zilveren wiel'. De sluitingstijd van de officiële finish voor de fietstochten is 14:45 uur in verband met het verdere programma. Inschrijven kan op zaterdag 28 mei (voorafgaand aan de tocht) in dorpshuis De Betuwe Poort, start- en finishlocatie. Deelname kost vijf euro, inclusief één gratis consumptie bij een rustpunt en een medaille. Of vier euro of leden van de Nationale Toerfiets Unie.


Finishlocatie

De organisatie nodigt iedereen uit om naar de finishlocatie te komen, er zijn namelijk tal van activiteiten. Er is muzikaal entertainment, daarnaast zijn er hapjes en drankjes en is er een kleine kermis met draaimolen, een knutseltent en een springkussen. Ook is er een bungeetrampoline. Alle attracties zijn gratis toegankelijk en open vanaf 11:30 uur. Ook wordt dit jaar weer de Dikke Banden Race voor de jeugd van zeven tot en met twaalf jaar verreden. Wethouder Niko Wiendels geeft om 15:00 uur het startschot. En niet alleen de beste jongens en meisjes vallen in de prijzen, alle deelnemende kinderen krijgen een attentie van de organisatie.

q www.11dorpentocht.nl